30.03.2022 09:53
RIJEKA, 29. rujna 2022. (Hina) - Završena je izgradnja 37,3 milijuna kuna vrijedne sortirnice odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci koja će unaprijediti sustav gospodarenja otpadom na riječkom području, rečeno je u utorak na završnoj konferenciji tog projekta. 
Projekt "Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga" proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. - iz europskog kohezijskog fonda projekt je sufinanciran sa 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice. U gradu očekuju da će se radom sortirnice povećati kvaliteta i količina odvojeno prikupljenih korisnog otpada, što će doprinijeti većem recikliranju i smanjenju otpada na odlagalištu. Osigurat će se, kažu, i priprema za ponovnu uporabu te recikliranje papira, metala, plastike i stakla iz kućanstva u minimalnom udjelu od 50 posto mase otpada. Planira se da će u postrojenje sortirnice na dan ulaziti oko 50 tona odvojeno prikupljenog otpada ili sedam tona na sat. U hali sortirnice je postrojenje za reciklažu, a u nadstrešnici će se do odvoza odlagati balirani sortirani reciklažni materijal. Izgrađeno je i postrojenje za vaganje vozila koja će dovoziti otpad i odvoziti balirani sortirani materijal za reciklažu, a na krovu hale su solarni paneli za proizvodnju električne energije za potrebe sortirnice.

Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se radi o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koje će omogućiti veću iskoristivost i vrijednost prikupljenih korisnih sirovina iz otpada. Zahvalio je gradovima Kastvu, Kraljevici i Bakru te općinama Viškovu, Klani, Čavlima, Jelenju i Kostreni koji su suvlasnici riječkog Komunalnog društva Čistoća što su se, zajedno s Gradom Rijekom, odlučili ući u projekt i sufinancirati ga.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.