29.03.2022 10:30
ZAGREB, 28. ožujka 2022. (Hina) - Turistička kompanija Mon Perin iz istarske općine Bale do 2026. godine planira investicijski ciklus vrijedan 300 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak na potpisivanju ugovora o uvrštenju dionica te tvrtke na Zagrebačku burzu (ZSE). 
Ugovor su potpisali predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić i predsjednik Uprave Mon Perina Massimo Piutti, koji je istaknuo da ukupni temeljni kapital tvrtke iznosi 106,7 milijuna kuna, tvrtka će na burzu uvrstiti sve dionice, a nominalna vrijednost dionice iznosi deset kuna. Dionice su na ZSE uvrštene danas, a trgovanje njima počinje u srijedu. Kako je najavio Piutti, tvrtku očekuje pokretanje nove, još zahtjevnije i dinamičnije faze razvoja, što uključuje investicijski ciklus od 300 milijuna kuna od 2022. do 2026. godine, pri čemu je prva faza, vrijedna 56 milijuna kuna, krenula ove zime. Investicije su usmjerene u turističku infrastrukturu, što uključuje prenamjenu dijela kampa u luksuzni resort s glamping kućicama, zatim prenamjenu dijela kampa s parcelama u zoni s mobilnim kućicama, izgradnju wellness centra i pratećih sadržaja za cjelogodišnje poslovanje, tu su i dodatni vodeni sadržaji, rekonstrukcija postojećih sanitarnih čvorova, ugostiteljskog objekta, recepcije i zone prodajnih punktova, ulaganje u solarne elektrane, kao i širenje kampa, za tri do četiri hektra, prema stvarnim granicama urbanističkog plana uređenja (UPU).

Ukupne investicije do 2021. dosegnule 204 milijuna kuna

Od osnutka pa do 2021. godine, investicije Mon Perina ukupno su dosegnule 204 milijuna kuna. Prihodi su od 2006. do 2019. porasli za 11 puta, a rekordne 2019. godine iznosili su 59 milijuna kuna. Piutti je istaknuo da tvrtka unatoč neizvjesnostima trenutno bilježi rast bookinga i prihoda u odnosu na 2019. godinu. Prije dvije godine Mon Perin se iz društva s ograničenom odgovornošću transformirao u dioničko društvo, a tvrtka je na izvanrednoj skupštini održanoj krajem listopada lani donijela odluku o uvrštenju dionica na ZSE, kao i odluku o dokapitalizaciji, koja je u međuvremenu i provedena, a u sklopu koje je temeljni kapital nominalno povećan za otprilike 10,7 milijuna kuna. Piutti je rekao da je glavni cilj osnivanja društva bio razvoj općine Bale, koja je tada bila među najnerazvijenijim općinama u Hrvatskoj, dok je danas među najpoželjnijim mjestima za život te nezaobilazan turistički punkt u Istarskoj županiji. Turističku tvrtku Mon Perin iz istarskih Bala osnovao je 2005. godine poduzetnik Plinio Cuccurin s idejom razvoja socijalnog poduzetništva, koje se temelji na posebnoj strukturi vlasništva i načina ulaganja u lokalnu zajednicu. Osnovalo ju je više od 700 osoba koje se mogu podijeliti u dvije skupine - mještane Bala te prijatelje Bala, odnosno one koji su željeli sudjelovati u projektu. Piutti je izvijestio da ukupna davanja tvrtke općini Bale godišnje iznose oko tri milijuna kuna, a osim toga, na zemljištu koje je u vlasništvu općine u sklopu kampa Mon Perin je do 2021. godine u infrastrukturu uloženo oko 70 milijuna kuna.

Gažić: I manje tvrrtke uviđaju prednosti dioničarstva

Predsjednica Uprave ZSE-a Gažić rekla je da je turizam, bez obzira na trenutne okolnosti, jedna od najatraktivnijih grana na burzi, s obzirom i na sam značaj turizma za hrvatski BDP, pri čemu je prošla godina na burzi bila vrlo uspješna za turističke kompanije. Nada se da na ZSE-u biti još uvrštenja, a za razliku od ranije, sada je vidljiv dolazak i "manjih" tvrtki, koje uviđaju prednosti dioničarstva i transparentnosti prikupljanja kapitala putem burze. Podsjetila da je prije Mon Perina dionice na burzu uvrstila i IT tvrtka Span, koja je za manje od šest mjeseci ušla u indeks Crobex, koji se najviše gleda kao referentna vrijednost. "Po tome možemo vidjeti da interes dioničara, odnosno likvidnost takvih tvrtki ne zaostaje puno za onim velikim imenima na koja su svi navikli", izjavila je Gažić.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.