28.03.2022 10:15
BERLIN, 25. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Povjerenje poslovnih čelnika u Njemačkoj naglo je potonulo u ožujku, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena energije, nestašice vozača i stabilnosti opskrbnih lanaca koje je zaoštrio rat u Ukrajini, pokazalo je istraživanje instituta ifo.
Indeks poslovne klime pao je u ožujku za 7,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, spustivši se na 90,8 bodova, izvijestio je u petak njemački ekonomski institut. Indeks poslovnih očekivanja također je pao, za čak 13,3 boda, na 85,1 bod. To je njegov najveći pad od početka pandemije koronavirusa. "Kompanije u Njemačkoj pripremaju se za teška vremena", zaključio je predsjednik ifoa Clemens Fuest. Pogoršane su i ocjene aktualnog stanja u poslovanju, iako znatno blaže, uz pad indeksa za 1,6 bodova. Prema Joergu Kraemeru iz Commerzbanka, kompanije posebno straše rizici poput mogućeg europskog bojkota ruske nafte, što bi dodatno pogoršalo ionako teško stanje u opskrbi i potaknulo bi jo snažniji rast cijena. Trenutačno dvije trećine industrijskih kompanija želi podići cijene najviše otkada je ifo počeo pratiti podatke, a njihov primjer spremaju se slijediti i trgovci, rekao je za Reuters stručnjak ekonomskog instituta Klaus Wohlrabe. Andreas Scheuerle iz Decabanka smatra pak da neizvjesnost uvelike nadilazi rat u Ukrajini i uključuje i pitanje održivosti njemačkog poslovnog modela, s obzirom na, kako kaže, jednostrano oslanjanje najvećeg europskog gospodarstva o zemljama dobavljačima i zemljama kupcima.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.