24.03.2022 10:05
AI
ZAGREB, 23. ožujka 2022. (Hina) - Zagrebački BIRD inkubator i Centar umjetne inteligencije-AI Lipik surađivat će u dvogodišnjem školovanju za pokretanje i funkcioniranje startupova za AI i srodne djelatnosti, što kreće u idućim tjednima s ciljem da to postane i nacionalni projekt, istaknuto je u srijedu u BIRD-u pri potpisivanju ugovora o toj suradnji.

"Želimo surađivati s najboljima u našem razvoju, a BIRD inkubator će nam biti velika pomoć. To je dobra stvar i za Hrvatsku i na to gledamo kao na nacionalni projekt”, naglasio je direktor AI centra Lipik Dejan Iličić. U tom centru u Lipiku trenutno imaju, kako je dodao, 15 novoosnovanih startupova koji zapošljavaju više od 40 ljudi, kojima se nudi besplatna infrastruktura, oprema za rad, sredstva za početak života od četiri do pet tisuća kuna te drugi uvjeti za lakši početak rada. Iličić je kazao i da trenutno rade u dvije hale s oko 500 metara četvornih površine, te da imaju već 10-ak ljudi koje će školovati za AI startupove, kao i da žele da to bude na svjetskoj razini, u čemu će im pomoći upravo BIRD i njegovi stručnjaci, mentori i umreženost sa svijetom. Cilj je da se u Lipiku stvori zajednica ljudi- stručnjaka za AI koji zajedno stvaraju, a u konačnici žele u idućim godinama izgraditi i veliki kampus, koji će biti važan i za Lipik, ali i županiju i šire. "Ideja suradnje je da sve što Lipiku treba u Zagrebu, od prostora do organizacije bilo kakvih događanja i drugog, BIRD će im dati. Tu je i naša mreža od 80-ak mentora uglednih u tom području te od oko 20 investitora, većinom fondova, iz različitih zemalja, kao i mogućnosti suradnje kod zajedničkih prijava za EU fondove i drugo”, istaknuo je Dražen Oreščanin, osnivač BIRD inkubatora za AI i predsjednik uprave IT tvrtke Poslovna inteligencija. Poručio je i da je svatko iz Lipika dobrodošao u BIRD, čestitavši ujedno ljudima iz Lipika koji su to sve pokrenuli, jer, kako je dodao, koliko je lako osnovati nešto u Zagrebu toliko je to teže u manjim mjestima i gradovima, a bitno je da u Hrvatskoj imamo što više takvih inicijativa i konkretnih aktivnosti.

U BIRD-u je svemu prisustvovao i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, kazavši kako veseli ta suradnja jer se u Lipiku puno radi oko umjetne inteligencije. "U tome smo bili među prvima među malim gradovima u Hrvatskoj i sada potpisujemo ugovor s najboljima i siguran sam da će polaznici to iskoristiti na najbolji način. To su i velika 'vrata' za Lipik”, poručio je Kasana. Pozvao je i sve da dođu u Lipik, jer taj grad po njemu ima puno toga za pokazati, prati trendove u gospodarstvu i tehnologijama, a kazao je i da će, ako treba, posla biti i za Ukrajince, posebice jer je Lipik grad prijatelj s ukrajinskim gradom Drohobich kod Lvova. "Već su nam stigli neki Ukrajinci, primili smo ih, a očekujemo ih još oko 30. Surađujemo i sa udrugom Hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva, i planiramo skoro skupiti oko 100 tisuća kuna za pomoć Ukrajini za medicinski materijal i drugo”, kazao je Kasana.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.