24.03.2022 09:54
BARCELONA, 23. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u srijedu da je za buduću tvornicu baterijskih ćelija u Španjolskoj, koja bi trebala početi s radom 2026. godine, odabrao lokaciju u blizini Valencije.
Drugi najveći svjetski proizvođač automobila ima za cilj do kraja desetljeća s partnerima izgraditi šest velikih tvornica baterija širom Europe kako bi postao svjetski lider u proizvodnji električnih vozila (EV).Tvornica u blizini Valencije trebala bi imati godišnji kapacitet od 40 gigavat sati i zapošljavati oko 3000 radnika. Tvornica će imati nekoliko partnera, ali konačna odluka još nije donesena, i mogli bi biti uključeni i drugi proizvođači automobila, rekao je na novinarskoj konferenciji predsjednik VW-ove španjolske tvrtke SEAT Wayne Griffiths. U SEAT-u tvrde da bi to bilo najveće pojedinačno ulaganje u industrijsku infrastrukturu u povijesti Španjolske, dodajući da očekuju "značajnu" pomoć države.

Volkswagen je već objavio da će njegovo ulaganje u Španjolskoj ovisiti o sredstvima Europske unije za pomoć u prevladavanju pandemijske krize. Španjolska vlada raspisala je prošlog tjedna javni natječaj za dodjelu oko tri milijarde eura potpora, uključujući oko 1,5 milijardi eura bespovratne pomoći, kojima namjerava potaknuti proizvodnju električnih vozila. Skupina interesenata uključuje i Volkswagen i njegovu španjolsku tvrtku SEAT. VW je najavio da zajedno s vanjskim dobavljačima u tvornice u Španjolskoj planira uložiti oko sedam milijardi eura u elektrifikaciju tvornica u Martorellu i u Pamploni i u novi pogon u Valenciji. Kompanija planira do 2025. izgraditi tvornicu baterija i u matičnoj Njemačkoj, u Salzgitteru, u partnerstvu s kineskom tvrtkom Gotion High-Tech, u kojoj ima 26-postotni udio. Proizvođači automobila grade tvornice baterija širom svijeta kako bi osigurali opskrbu za proizvodnju novih električnih vozila. Francuski Stellantis, njemački Mercedes-Benz i francuska energetska tvrtka TotalEnergies priopćili su danas da će baterije proizvoditi u Italiji.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.