23.03.2022 10:27
ZAGREB, 22. ožujka 2022. (Hina) - Mljekarska industrija Vindija od 1. travnja povećava otkupnu cijenu mlijeka za 15 lipa, a od 1. svibnja za dodatnih 10 lipa, najavili su u utorak iz Vindije.
"Tako će kooperanti dobivati 25 lipa više po litri predanog mlijeka, što uz dosadašnja povećanja od početka godine čini ukupno povećanje od 67 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno pola kune više po otkupljenoj litri mlijeka", istaknuli su iz Vindije. Varaždinska kompanija mlijeko otkupljuje od ukupno više od 1.000 gospodarstva, a povećanjem otkupne cijene mlijeka, kako su naveli, nastavljaju podupirati hrvatsku poljoprivredu, farmere i male poljoprivrednike.

"Pratimo i razumijemo stanje na tržištu, svjesni smo izazova koje previranja cijena stavljaju pred naše vrijedne farmere i ovo povećanje otkupnih cijena dodatna je potpora malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i većim farmama u nastavku i konkurentnosti njihovog poslovanja", istaknuo je predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač. To vide, kako je rekao, kao jedini ispravan put prema jačanju gospodarstva ne samo regija na sjeveru Hrvatske, nego i cijele zemlje. "Naši su poljoprivrednici posebno pogođeni turbulencijama na tržištu, stoga prepoznajemo važnost kontinuiranog ulaganja u uspješnu suradnju koju s njima ostvarujemo već dugi niz godina", kazao je Klepač napominjući kako aktualno povećanje otkupne cijene mlijeka za njihove dobavljače znači 25 lipa više po svakoj litri kravljeg mlijeka.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.