21.03.2022 11:59
Volkswagen
ŠANGAJ, 21. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Kineski ogranak njemačkog automobilskog diva Volkswagena najavio je suradnju s Huayou Cobaltom i grupom Tsingshan u nabavi nikla i kobalta kako bi obuzdao troškove baterija za električna vozila u razdoblju snažnog rasta cijena tih sirovina.

Tri tvrtke potpisale su memorandum o razumijevanju o dva zajednička projekta u Indoneziji, gdje planiraju proizvoditi sirovine za baterije, navodi Volkswagen u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

"Suradnjom želimo ostvariti značajne troškovne prednosti, osigurati opskrbu sirovinama i postići transparentan i održiv lanac opskrbe ", navodi se u priopćenju. Partnerstva bi VW-u trebala pomoći da na dulji rok smanji troškove po bateriji za 30 do 50 posto, kao što je i isplanirao, dodali su. Cijene nikla gotovo su upeterostručene u ovoj godini zbog ukrajinske krize i sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija je veliki dobavljač nikla, podsjeća Reuters. U ožujku upravo je kineski Tsingshan kupnjom velike količine nikla na Londonskoj burzi metala (LME) potaknuo skok cijene iznad 100 tisuća dolara po toni, što je operatera prisililo da obustavi trgovinu.  Cijene su nakon toga oštro pale, a LME je obnovio trgovinu, uz određena ograničenja, napominje Reuters.

Tsingshan je vodeći proizvođač nikla u svijetu, a tu mu je poziciju osigurao jeftini postupak proizvodnje. Kompaniji je zaprijetio ogroman gubitak budući da je špekulirala s padom cijena. Problem je i što kompanija prema propisima LME-a mora vaditi nikal spremanza fizičku isporuku. LME za fizičku isporuku prihvaća samo katode, pelete, brikete i kolutove od nikla, a Tshingshan ga proizvodi samo u obliku koji se može koristiti u nehrđajućem čeliku i u baterijama. Visoke cijene sirovina potaknule su u međuvremenu proizvođače električnih automobila poput Tesle i kineskog BYD-a da podignu cijene. I izvršni direktor kineskog Li Auta Li Xiang upozorio je u subotu na službenoj stranici društvene mreže Weibo "sramotno" poskupljenje baterija u drugom tromjesečju. Zato će vjerojatno cijene uskoro podići i oni proizvođači električnih automobila koji to još nisu napravili, dodao je Li. Zamoljen da komentira Lijeve primjedbe, kineski proizvođač baterija CATL, dobavljač velikih proizvođača automobila, uključujući i Teslu, Reutersu je u ponedjeljak rekao da je podigao cijene nekih baterija zbog poskupljenja sirovina.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.