18.03.2022 10:04
LJUBLJANA, 17. veljače 2020. (Hina) - Slovenski proizvođač električnih zrakoplova "Pipistrel" i američki Textron potpisali su sporazum prema kojem će tvrtku iz Ajdovščine, jednog od pionira u proizvodnji električnih letjelica, preuzeti američki konglomerat koji u svom sastavu ima Beechcraft, Belli i Cessnu.
Kupoprodaja će se finalizirati u drugom kvartalu ove godine, nakon regulatornih odobrenja, a Textron planira "Pipistrel" uklopiti u svoju novu diviziju Textron eAviation, kojoj će u fokusu poslovanja biti razvoj održivih električnih  i hibridnih zrakoplova. Vrijednost kupoprodaje nije objavljena, a kako prenose slovenski mediji, ugovorom je određeno da će Textron zadržati Pipistrelove robne brendove i sjedište tvrtke u Sloveniji.Osnivač i izvršni direktor Pipistrela, poduzetnik Ivo Boscarok ostat će manjinski vlasnik tvrtke i još dvije godine vodit će poslove kao savjetnik na području razvojne strategije produkata.

“Pipistrel stavlja Textron u jedinstveno jaku poziciju za razvoj tehnologija za održivo zrakoplovno tržište i razvoj niza novih zrakoplova koji će zadovoljiti širok raspon  kupaca”, kazao je izvršni direktor Textrona Scott Donnelly. Po riječima Boscarola, za realizaciju Pipistrelovih ambicioznih ciljeva i nastavak priče o uspjehu, spajanje Textrona i Pipistrela pruža duboku ekspertizu i resurse kojimu inače ne bi bili dostupni. Pipistrelov Velis Electro postao je 2020. prva potpuno električna letjelica koja je dobila puni certifikat Agencije za sigurnost u zračnom prometu Europske unije.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.