18.03.2022 09:58
ZAGREB, 18. ožujka 2022. (Hina) - Miljenko Borščak i Stiven Toš, vlasnici kompanije Bomark Pak koja se bavi proizvodnjom i prodajom ambalažnih proizvoda, dobitnici su nagrade EY Poduzetnik godine u sedmom hrvatskom izdanju toga izbora, priopćila je u petak tvrtka Ernst & Young.
Oni su izabrani između pet finalista u  konkurenciji 44 kandidata iz 28 kompanija i predstavljat će Hrvatsku na svjetskoj završnici u Monacu. Neovisni stručni žiri sedmog izdanja programa EY Poduzetnika godine odabrao je prema globalnim kriterijima, koji se uz financijske pokazatelje temelje prije svega na inovativnosti i poduzetničkom potencijalu te viziji i ideji poduzetnika, kaže se u priopćenju. Uz nagrađeni dvojac iz Bomark Paka, ovogodišnji finalisti bili su i "Q", Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb, Studio 3LHD d.o.o. i Sofa IT.

Bomark Pak dio je Bomark grupe koja se bavi proizvodnjom i prodajom ambalažnih proizvoda te je treći najveći europski i jedini hrvatski proizvođač stretch folija. Bomark Pak je osnovan 1992. godine kao mala obiteljska distributerska kompanija, a danas je respektabilni proizvođač i distributer koji posluje na području cijele Europe, s više od 300 zaposlenih u proizvodnom pogonu u Ludbregu te uredima u Varaždinu, Sarajevu, Ljubljani i Beogradu. 

Borščak i Toš u svom su čestitali svima nominiranima na hrabrosti što su svoje ideje pretvorili u uspješne poduzetničke priče. "Vjera u sebe, vjera u ljude oko sebe i u zaposlenike te ljubav prema onome što radimo, naše su vrijednosti i put prema uspjehu“, izjavili su nakon proglašenja pobjednika. "Svi naši kandidati koji su do sada sudjelovali u programu samo u 2020. godini generirali su 28,5 milijardi kuna prihoda i zajedno zapošljavali 30.000 ljudi, a to je samo osnovni, brojčani pokazatelj važnosti i njihove vrijednosti. Vjerujemo, a i svakim danom se potvrđuje, da EY Poduzetnik godine ispunjava misiju promocije važnosti istinskih poduzetnika i poduzetništva za gospodarstvo i društvo u cjelini", rekao je country managing partner u EY-u Hrvatska Berislav Horvat.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.