17.03.2022 12:18
FRANKFURT, 16. ožujka 2022. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche, vlasnik udjela u Rimac Automobilima, povećao je dobit u 2021. godini gotovo za četvrtinu, uz dvoznamenkasti rast prihoda koji odražava znatno više isporučenih automobila. 
Članica Volkswagen Grupe zaključila je prošlu godinu s dobiti prije kamata, poreza i posebnih stavki u osnovnoj djelatnosti proizvodnje automobila od pet milijardi eura, kada se isključe financijske usluge, pokazalo je u utorak objavljeno godišnje izvješće VW-a. Porsche je u 2021. isporučio oko 302.000 automobila, gotovo 11 posto više nego godinu ranije. Prihod mu je porastao za 16,1 posto, na 30,3 milijarde eura. Operativna marža iznosila je 16,5 posto i viša je za 1,1 postotni bod nego u 2020. godini.

Porsche se smatra najvrijednijim dijelom Wolfsburg grupe koja se sprema do kraja godine uvrstiti njegove dionice u burzovnu kotaciju. Kompanija od prošle godine drži 24 posto udjela u Rimac Automobilima. Inicijalna javna ponuda Porscheovih dionica pomoći će VW Grupi da prikupi novac za skupi prijelaz na proizvodnju električnih modela današnjih automobila s motorima s unutarnjim izgranjem. IPO će istodobno obiteljima Porsche i Piëch, vlasnicima većine dionica u VW Grupi, omogućiti izravan utjecaj na Porsche. Trenutno sudjeluju u odlučivanju o njegovom poslovanju preko VW grupe. Na burzi bi moglo biti ponuđeno do 25 posto Porscheovih povlaštenih dionica, a 25 posto plus jedna redovna dionica mogli bi biti prodani holding kompaniji Porsche Automobil Holding, u vlasništvu obitelji Porsche i Piëch, napominje dpa. Neki financijski analitičari procjenjuju vrijednost Porschea na 80 do 100 milijardi eura, navodi agencija.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.