16.03.2022 10:35
STRATEGY
SAN FRANCISCO, 15. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Američki tehnološki div Intel najavio je u utorak da će u Njemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, u prvoj fazi planiranih ulaganja u Europi koja bi u idućih deset godina trebala dosegnuti 88 milijardi dolara.

Prva faza predviđa 33 milijarde eura ulaganja, uključujući 17 milijardi eura za pogone u Njemačkoj, koji bi trebali podmiriti rastuću potražnju za čipovima za računala, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanjiti ovisnost Europe o azijskim dobavljačima. U rujnu prošle godine izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je 88 milijardi dolara ulaganja u Europu u idućih deset godina, odgovorivši na poruke europskih čelnika da planiraju povećati kapacitete za proizvodnju čipova i smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima nabave. U utorak Intel je najavio gradnju dvije tvornice u njemačkom Magdeburgu, čime će otvoriti 7.000 radnih mjesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mjesta za vlastite potrebe i još desetke tisuća radnih mjesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izvješću. Dodatnih 12 milijardi eura uložit će u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu EU-a premašiti 30 milijardi eura. Pregovaraju i s Italijom, o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi eura u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju otvoriti između 2025. i 2027. godine. U Francuskoj Intel planira izgraditi svoje novo europsko istraživačko središte, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mjesta. Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući talijansku, ponudile američkom divu velike poticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters.

Raspoređivanje tvornica na više zemalja moglo bi mu osigurati više subvencija, iako će o državnoj pomoći morati pregovarati sa svakom zemljom posebno, rekao je novinarima europski povjerenik za industriju Thierry Breton. Europska komisija razgovara i s drugim proizvođačima čipova i nada se novim sličnim najavama u narednim mjesecima, rekao je Breton, ne iznoseći pojedinosti.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.