16.03.2022 10:20
ZAGREB, 16. ožujka 2022. (Hina) - Željeznicom je u Hrvatskoj tijekom 2021. godine prevezeno 13,5 milijuna putnika ili 400 tisuća više nego 2020., dok je tereta prevezeno 15,3 milijuna tona ili 200 tisuća tona više, podaci su HAKOM-a, iz kojeg ocjenjuju da se putnički željeznički prijevoz polako oporavlja od pandemije.
Podaci HAKOM-a pokazuju i da je putnika željeznicom prevezeno više i na razini četvrtog tromjesečja, odnosno njih nešto malo više od 4 milijuna je koristilo taj prijevoz krajem 2021., što je i njih oko 500 tisuća više nego u četvrtom tromjesečju 2020. godine. Ipak, broj putnika na željeznici još nije dostigao promet iz 2019., kada ih je tako ukupno putovalo gotovo 20 milijuna, od čega samo u četvrtom  tromjesečju te godine gotovo 5,5 milijuna, što je za gotovo 1,5 milijuna više nego ih je bilo lani. U vezi oporavka putničkog prometa na željeznici u četvrtom tromjesečju 2021., iz HAKOM-a dodatno komentiraju i da je tome svakako pridonijela odluka hrvatske Vlade o besplatnom prijevozu djece i učenika vlakom. Kod teretnog ili prometa robe na željeznici, HAKOM-ovi podaci pokazuju da je u četvrtom tromjesečju 2021. prevezeno 4,2 milijuna tona robe ili oko 100 tisuća tona više nego u istom razdoblju 2020., ali i oko 310 tisuća tona više nego je prevezeno u zadnjem tromjesečju 2019. godine. Ne iznoseći više detalja, iz HAKOM-a dodaju samo da je teretni prijevoznik HŽ Cargo u četvrtom tromjesečju 2021. prevezao 2,4 posto više robe, a da su "novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 1,9 posto više prevezene robe" te su na kraju tog tromjesečja imali udjel od 57,7 posto u ukupno prevezenoj robi.

Uspoređujući pak vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzeo je 64,5 posto ukupnog prometa, a ostatak je ostvaren u prijevozu tereta. "Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 54,4 posto imao je HŽ Cargo, a preostali udjel ostvarilo je devet novih prijevoznika tereta. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna", napominju iz HAKOM-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.