15.03.2022 10:26
ZAGREB, 14. ožujka 2022. (Hina) - Tvornica željezničkih vozila (TŽV) Gredelj i austrijska tvrtka Innofreight u ponedjeljak su potpisali memorandum o razumijevanju o 10-ogodišnjoj suradnji, koja za Gredelj podrazumijeva posao vrijedan dvije milijarde eura.

Gredelj bi u idućih deset godina za tog austrijskog naručitelja iz Graza proizvodio tisuću teretnih vagona i 6.000 teretnih kontejnera godišnje. Za to će, po riječima predsjednika Uprave TŽV Gredelj Ivana Petričeka, trebati modernizirati pogone, uložiti i u robotizaciju te drugo, ukupno oko 70 milijuna eura, a trebat će i nove radnike. Trenutno ih Gredelj zapošljava 400, a za iduće razdoblje mu treba još oko 600 radnika. "Ugovor i suradnja koju smo danas potpisali Gredelju jamči posao (najmanje) u idućih deset godina, što znači i da tvrtka ide kao pozitivnim trendovima i stabilnom poslovanju. To pokazuje i to što u 2022. očekuje puno veći prihod od 12 milijuna eura koliko je iznosio za 2021.”, kazao je Petriček. Takva očekivanja temelji na već do sada za ovu godinu potpisanih ugovora za poslove u vrijednosti 102 milijuna eura. Poručio je i da trenutno trebaju oko sto novih radnika, koje, kako dodaje, teško nalaze na domaćem tržištu, pa će radnu snagu morati nastaviti uvoziti iz regije, pa i šire, ako će trebati. Petriček je inače Slovak, koji je na čelu Gredelja od početka ove godine, a nakon što je tvrtka krajem prosinca 2021. izašla iz desetogodišnjeg stečaja (od listopada 2012.), jer je novi stopostotni vlasnik slovačka tvrtka Tatravagonka (u sklopu slovačke Budamar Grupe) uložila u tvrtku 45 milijuna eura.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.