09.03.2022 09:23
ZAGREB, 8. ožujka 2022. (Hina) - Razlika u osobnom dohotku između radno sposobnih muškaraca i žena u EU trenutno iznosi čak 15 posto, a kad se uzme u obzir kraći radni vijek i uglavnom niža stopa participacije žena, razlika u visini mirovine može iznositi čak dvostruko više, pokazalo je Allianzovo istraživanje objavljeno u utorak. 
Istraživanje je objavljeno u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, a njime se analiziraju razlike u primanjima između žena i muškaraca u Europskoj uniji. "Razlika u osobnom dohotku između svih radno sposobnih muškaraca i žena u EU trenutno iznosi čak 15 posto. Uzevši u obzir kraći radni vijek i uglavnom nižu stopu participacije žena, razlika u visini mirovine može iznositi čak dvostruko više", glavni je zaključak istraživanja. Kako je napomenuto, u većini europskih zemalja na početku radnog vijeka razlika u dohotku između žena i muškaraca je gotovo neprimjetna, što se značajno mijenja tijekom razvoja karijere, posebice u dobi između 50 i 64 godine. Iako su troškovi života jednaki u oba slučaja, neki od razloga zašto su razlike u plaći evidentne su rad u manje plaćenom sektoru, majčinstvo i uskraćenost poslovnih prilika, pokazalo je istraživanje.

Ako bi se nastala razlika u dohotku ulagala od 18 godine ženina života do njezina umirovljenja, prema Allianzovoj procjeni za svaku ženu u eurozoni mogla bi u prosjeku generirati najmanje 45.410 eura. U Francuskoj bi primjerice taj iznos mogao u prosjeku doseći 60.714 eura, u Njemačkoj 43.920, a Španjolskoj 29.544 eura, izračun je Allianza. Stoga kreatori politika moraju izjednačiti uvjete za žene i muškarce, pri čemu iz Allianza apostrofiraju mjere poput podizanja donjeg praga plaće, promicanja povratka žena na tržište rada nakon porodiljnog dopusta povećanjem broja vrtića, dužeg podijeljenog roditeljskog dopusta, kao i povećanja zastupljenosti žena na rukovodećim mjestima u politici i gospodarstvu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.