09.03.2022 09:24
report
ZAGREB, 8. ožujka 2022. (Hina) - Na poštanskom tržištu u 2021. je ostvareno 268,5 milijuna usluga ili 11 milijuna manje nego u 2020., ali je prihod na tržištu porastao devet posto, na 1,97 milijardi kuna, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Porastu prihoda na godišnjoj razini najviše je pridonio porast prihoda na poštanskom tržištu u četvrtom tromjesečju, na 544,5 milijuna kuna, za što iz HAKOM-a ističu da je i najveći ostvaren u jednom tromjesečju otkako se prati tržište te za 7,8 posto viši nego u četvrtom tromjesečju 2020. i za 14,7 posto viši nego u prethodnom, trećem tromjesečju. "Razlog većih prihoda je veći broj paketskih usluga, a dijelom i povećanja broja ostvarenih ostalih poštanskih usluga s nekom od dodanih vrijednosti", komentiraju iz HAKOM-a. U četvrtom tromjesečju 2021. na tržištu poštanskih usluga, s obzirom na trendove prisutne unatrag nekoliko godina, očekivano je ostvaren rast u svim segmentima tržišta u odnosu na prethodno tromjesečje. Tako je ukupno ostvarenih 68,5 milijuna poštanskih usluga za 6,8 posto više nego u prethodnom, trećem tromjesečju 2021., ali i pet posto manje nego u istom tromjesečju 2020. zbog pandemije koja i dalje utječe na posao.

Povećanje ukupnog broja usluga u četvrtom u odnosu na treće tromjesečje 2021. rezultat je, kako dodaju iz HAKOM-a, povećanja svih vrsta pošiljaka (pisma, paketa, tiskanica), pri čemu paketske usluge rastu stalno unatrag nekoliko tromjesečja. S druge strane, udjel univerzalne usluge na ukupnom tržištu najmanji je do sada, i iznosi nešto više od 50 posto. "Uz pandemiju, na međunarodni je poštanski promet i u četvrtom tromjesečju 2021. veliki utjecaj imao novi EU-ov zakonodavni okvir o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU-a tako da se, u odnosu na isto razdoblje 2020., broj usluga smanjio za više od jedne trećine, odnosno za 35,7 posto", kažu iz regulatora. Zaključno iznose da je krajem 2021. poštanske usluge u Hrvatskoj pružalo 25 davatelja, od kojih je najveći HP-Hrvatska pošta, s udjelom od 87,2 posto obavljenih usluga i 55,2 posto ukupnih prihoda.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.