08.03.2022 10:26
ericsson
ZAGREB, 7. ožujka 2022. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla Grupa izvijestila je u ponedjeljak da joj je situacija uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu značajno otežava poslovanje na nekim tržištima, no Uprava i izvršno poslovodstvo procjenjuju da je Grupa poslovno i financijski stabilna.
Iz kompanije navode da ih je situacija uzrokovana invazijom na Ukrajinu sve šokirala i izazvala brojne reakcije u društvenom, političkom i gospodarskom pogledu. U Grupi suosjećaju s ukrajinskim narodom i svoju solidarnost iskazuju kao kompanija i pojedinci na različite načine. Napominju i da su ti tragični događaji doveli do tektonskih poremećaja i značajno otežavaju poslovanje Ericsson Nikola Tesla Grupe na nekim tržištima. "Grupa nema ugovornih obveza u Rusiji i Ukrajini, no politička i ekonomska nesigurnost koja je prerasla u rizičniji oblik uvjeta poslovanja za sada nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova Ericssona Nikole Tesle u Bjelorusiji kao i na nove planirane poslovne prilike", navode u odgovoru na upit ZSE. Dodaju kako u Bjelorusiji imaju svoju lokalnu kompaniju s 25 zaposlenika, a od najznačajnijih aktivnosti navode proširenja LTE mreža za tamošnje operatore te informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava te zemlje.

Prihodi od navedenih aktivnosti su u 2021. imali udjel od oko četiri posto u ukupnim prodajnim rezultatima Grupe te su značajno doprinijeli operativnom novčanom toku, istaknuli su iz tvrtke. Također su poručili da "Uprava i Izvršno poslovodstvo kontinuirano prate situaciju kako bi pravovremeno reagirali i ublažili rizike". Pritom djeluju sukladno obvezujućoj legislativi, sankcijama i restriktivnim mjerama, među kojima izdvajaju odluke EU, Republike Hrvatske, HBOR-a, Svjetske Banke te Ericssonove smjernice. Premda je situacija zahtjevna i neizvjesna na nekoliko tržišta, Uprava i Izvršno poslovodstvo "procjenjuju da je Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovno i financijski stabilna". Iz kompanije ističu kako bi mogući prekid njihovih aktivnosti na tržištu Bjelorusije zasigurno utjecao na njihove planove i rezultate posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no u konačnici ne bi narušio poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe. Napominju i da s obzirom na široku lepezu poslova i tržišta na kojima njihovi stručnjaci rade, poduzimaju aktivnosti za smanjenje negativnog utjecaja ove krize na poslovanje kroz povećanje angažmana svojih stručnjaka na razvojno-istraživačkim poslovima i drugim visokovrijednim uslugama u okviru globalne organizacije. "Zadržavamo fokus na prioritetima, djelujemo s integritetom, odgovorno i empatično u odnosu na sve naše dionike", poručili su iz te IT kompanije.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.