08.03.2022 10:22
BUDIMPEŠTA, 7. ožujka 2022. (Hina) - Mađarska banka OTP izvijestila je o dvoznamenkastom rastu prihoda i skoku dobiti u 2021. godini zahvaljujući oporavku kreditiranja i smanjenim troškovima rizika. 
Ukupni prihod OTP-a porastao je prošle godine 12 posto, na 1.170 milijardi forinti (2,98 milijardi eura), pokazuje poslovno izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna. Skok u stopu prati rast neto prihoda od kamata, na 788,1 milijardu forinti. Gotovo isti postotni rast banka je zabilježila i u stavci neto prihoda od naknada i provizija, na 293,1 milijardu forinti. OTP je prošlu godinu zaključio s konsolidiranom dobit nakon poreza od 259,6 milijardi forinti, većom za 76 posto nego u godini ranije. Prilagođena dobit porasla je 60 posto, na 310,3 milijarde forinti. Ukupni troškovi rizika više su nego prepolovljeni, na 72,5 milijardi forinti. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 16,9 posto i bila je veća za 1,5 postotnih bodova nego na kraju 2020.

Uzlet kreditiranja u Hrvatskoj

Dobit nakon poreza OTP-ove hrvatske podružnice više je nego udvostručena u 2021., na 33,5 milijardi forinti. Ukupni prihod uvećan je pet posto, na 88,74 milijarde forinti, a isti je postotni rast bilježio i neto prihod od kamata. Kreditni plasmani porasli su 10 posto. Neto prihod od naknada i provizija poskočio je 13 posto zahvaljujući snažnijoj ekonomskoj aktivnosti i turizmu, objašnjavaju u OTP-u. OTP Bank Croatia prošle je godine otpustila 1,77 milijardi forinti rezervacija za otpis kredita. U 2020. stavila je na stranu za otpis 19,5 milijardi forinti. Udio inozemnih podružnica u prilagođenoj dobiti grupe iznosio je na kraju prošle godine 51 posto i bio je veći za 10 postotnih bodova nego u 2020.

"Široki spektar scenarija" 

U banci ističu da im je trenutno teško "brojčano izraziti" utjecaj rusko-ukrajinskog sukoba na poslovanje, upozorivši na "široki spektar potencijalnih scenarija". Ne bude li oružani sukob u Ukrajini nakon invazije Rusije u značajnoj mjeri negativno utjecao na poslovanje ostatka grupe, banka bi ove godine trebala bilježiti organski rast kreditnih plasmana za oko 10 posto, kada se isključi poslovanje u Rusiji i Ukrajini, stoji u priopćenju. Neto kamatna marža trebala bi se stabilizirati, a udio troškova rizika biti na razini 2021. godine, kada se isključi poslovanje na ruskom i ukrajinskom tržištu, procjenjuju. OTP u Ukrajini posluje na tržištu bankovnih usluga, leasinga i factoringa, a udio ukrajinskog poslovanja u konsolidiranoj ukupnoj imovini grupe iznosio je na kraju prošle godine 3,6 posto odnosno 984 milijarde forinti. Udio u konsolidiranim neto kredima grupe iznosio je 3,9 posto. Udio ruskog poslovanja u imovini grupe iznosio je 2,9 posto odnosno 800 milijardi forinti, a isti je bio i njegov udio u konsolidiranim neto kreditima grupe. Dvije su podružnice ostvarile gotovo istu dobit, s udjelom u prilagođenoj dobiti grupe od 7,9 posto, pokazuje izvješće OTP-a.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.