08.03.2022 10:18
LONDON, 8. ožujka 2022. (Hina/dpa) - Britansko-nizozemski naftni div Shell izvijestio je da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničio prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda pojedinim većim kupcima u Njemačkoj.
Shell je potez objasnio „ogromnim poremećajima i nestašicom na energetskim tržištima” koje su izazvali rat u Ukrajini, naknadne sankcije Rusiji i rast gospodarske aktivnosti nakon pandemijskog zatišja. Kako bismo mogli i dalje ispunjavati ugovorene obveze, ograničili smo prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda na fizičkim tržištima bez prethodnog dogovora, poručili su u ponedjeljak iz britanske tvrtke. Činimo sve što možemo kako bi se nabavni lanci „što više stabilizirali”, ali teško je predvidjeti kako će se situacija razvijati, dodali su.

Glasnogovornik tvrtke nije želio komentirati odluku. Rasprave o zabrani uvoza nafte iz Rusije podigle su cijene u ponedjeljak na najvišu razinu od 2008. godine, od 139 dolara, potaknute bojaznima da bi SAD i Europa mogle zabraniti uvoz ruske nafte. Tijekom dana situacija se ponešto smirila i cijena je kliznula prema 123 dolara. Od početka ruske invazije na Ukrajinu porasle su otprilike za trećinu. Najvišu razinu od početka trgovanja na financijskim tržištima dosegnule su u ljeto 2008. kada se barelom trgovalo po gotovo 150 dolara, podsjeća agencija dpa. 

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.