07.03.2022 11:30
DUĆAN
RIM, 7. ožujka 2022. (Hina/Reuters) - Cijene hrane u svijetu porasle su u veljači 24,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dosegnuvši najvišu razinu otkada agencija Ujedinjenih naroda FAO prati podatke, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u veljači za 3,9 posto u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj, na prosječnih 140,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost otkada je agencija UN-a počela objavljivati izvješća. U odnosu na veljaču prošle godine porastao je za 24,1 posto, pokazuje izvješće FAO-a, objavljeno u petak. Najviše su u veljači porasle cijene biljnih ulja, za 8,5 posto u odnosu na siječanj, dosegnuvši najvišu razinu otkada FAO prati podatke, odražavajući poskupljenje palminog, sojinog i suncokretovog ulja. U FAO-u ističu strah od poremećaja u izvozu suncokretovog ulja iz crnomorske regije nakon ruskog napada na Ukrajinu, koja zajedno s Rusijom čini oko 80 posto svjetskog izvoznog tržišta. Cijene žitarica porasle su na mjesečnoj razini 3,0 posto, odražavajući skok cijena kukuruza, za 5,1 posto, i cijena pšenice, za 2,1 posto, pod utjecajem neizvjesne opskrbe preko crnomorskih luka. Podaci za veljaču uglavnom su prikupljeni prije ruske invazije na Ukrajinu i analitičari upozoravaju da bi produljeni sukob mogao snažno utjecati na izvoz žitarica. FAO-ov indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 6,4 posto u odnosu na siječanj, poduprt oskudnom globalnom opskrbom, a indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa za 1,1 posto.

Samo je šećer pojeftinio u odnosu na siječanj, za 1,9 posto, djelomice zahvaljujući povoljnim izgledima za proizvodnju u velikim izvoznicama Indiji i Tajlandu. Zabrinutost za urod i izvoz tek djelomice objašnjava aktualni skok cijena, ističe u priopćenju ekonomist FAO-a Upali Galketi Aratchilage. "Znatno su jači pokretač rasta cijena čimbenici izvan samog sektora proizvodnje hrane, posebice u energetskom i sektorima proizvodnje umjetnih gnojiva i stočne hrane", objašnjava Aratchilage. Svi ti faktori smanjuu zaradu proizvođača hrane i odvraćaju ih od ulaganja i širenja proizvodnje, dodaje. Više cijene hrane pridonijele su širem porastu inflacije u uvjetima kada se gospodarstva oporavljaju od krize uzrokovane koronavirusom, a FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

Veća proizvodnja pšenice?

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO procjenjuje da će proizvodnja pšenice ove godine porasti 1,9 posto, na 790 milijuna tona, zahvaljujući očekivanom boljem prinosu i većim zasijanim površinama u Kanadi, SAD-u i Aziji. Upozorili su ipak da njezine projekcije ne uzimaju u obzir mogući utjecaj sukoba između Rusije i Ukrajine. Proizvodnja kukuruza u Argentini i Brazilu trebala bi biti iznad iznad prosjeka, posebice u Brazilu gdje se očekuje rekordnih 112 milijuna tona. Potrošnja žitarica u sezoni 2022/2023. trebala bi porasti 1,5 posto, na 2,8 milijardi tona. Zalihe bi na kraju sezone u ovoj godini trebale iznositi 836,8 milijuna tona, čime se FAO podigao procjenu iz veljače za 1,4 posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.