04.03.2022 12:04
EURO
ZAGREB, 3. ožujka 2022. (Hina) - Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak su istaknuli da nisu izravno izloženi niti imaju poslovanje usmjereno na tržišta Rusije i Ukrajine te su poručili da su novac i imovina njihovih klijenata u Hrvatskoj sigurni.

Vezano uz Raiffeisen Bank International (RBI) i njezine izloženosti na ruskom i ukrajinskom tržištu te povezanosti s njihovom lokalnom RBA bankom u Hrvatskoj, iz RBA su istaknuli da su "sve usluge RBA banke, svi proizvodi, sva domaća i međunarodna plaćanja, izuzev onih obuhvaćenih sankcijama, dostupna njihovim klijentima". Također, navode da je gotovina dostupna i bit će dostupna u iznosima koje klijenti zatraže. RBA u Hrvatskoj jedna je od 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International Grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe, navode u priopćenju te dodaju kako su na temelju iskustava iz proteklih godina razvili dokazani pristup koji štiti njihove klijente. On se, kako objašnjavaju, sastoji od konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i banku ne izlažu značajnom riziku na hrvatskom tržištu, visoke razine likvidnosti i kapitala, koji su značajno iznad svih zahtjeva europskih regulatora te vrlo stroge strategije iz koje proizlazi njihova samoodrživost, kako banke, tako i drugih članica RBI Grupe. Njihova visoka razina likvidnosti, kako su istaknuli, omogućava im da u svakom trenutku podmire svoje obveze. "U našem slučaju to znači da nemamo direktnu izloženost i poslovanje usmjereno na pogođena tržišta Rusije i Ukrajine i samim time nema direktnog utjecaja na naše poslovanje", poručili su iz RBA.

Predsjednica Uprave RBA  Liana Keserić je kazala da dok svjedoče razornim posljedicama za stanovnike Ukrajine koje proizlaze iz trenutačnog sukoba, čine sve što odgovorni bankari moraju pružiti svojim klijentima - sigurnu banku i sigurnost dostupnosti novca, proizvoda i usluga. "Povjerenje koje nam naši klijenti proteklih 28 godina pružaju, proizlaze iz rada i partnerskog odnosa kojeg svakodnevno obnavljamo, a ostvareni financijski rezultati iz protekle godine dokaz su da je RBA poslovanje u snažnoj formi", istaknula je. Navela je kako gotovo cjelokupno poslovanje, točnije 97 posto, odnosi se na poslove u Hrvatskoj i EU. Uz to, imaju visoku likvidnost i kapitaliziranost s postotkom adekvatnosti kapitala od 23 posto. "Naši relevantni omjeri likvidnosti i kapitaliziranosti uvelike premašuju propisane regulatorne zahtjeve i pokazuju rekordnu razinu likvidnosti. Ta brojka nas svrstava u jednu od najviše kapitaliziranih banaka u Europi", izjavila je Keserić. "Upravo zato možemo sa sigurnošću potvrditi kako je novac i imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna", poručili su iz RBA.

Predsjednik Uprave u RBI Johann Strobl naveo je da prate situaciju i sankcije koje se produžuju gotovo svakodnevno. "Ono što znamo i što želimo naglasiti jest da je naša stopa osnovnog kapitala dovoljna za nastavak normalnog poslovanja, čak i pod ovakvim nezamislivim scenarijem", istaknuo je.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.