03.03.2022 10:01
GRAF + NOVAC
ZAGREB, 2. ožujka 2022. (Hina) - Novo ime Sberbank Hrvatska je Nova hrvatska banka, a novi taj brand pod kojim će banka poslovati u okviru HPB grupe u srijedu je najavio predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Banka je u podne otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje. Klijenti mogu normalno koristiti sve financijske usluge, bez ikakvih ograničenja, istaknuli su iz HPB-a. "Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku", poručili su iz HPB-a. Naveli su i da preuzimanjem Sberbanke jačaju buduću poziciju na hrvatskom tržištu. "HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna", napisali su iz HPB-a. Kako su sinoć priopćili iz HNB-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postala je Hrvatska poštanska banka d.d.

Na današnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima, guverner HNB-a Boris Vujčić je naveo da je HPB kupio Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna. Naime, zbog naglog narušavanja likvidnosti Sberbanke Hrvatska, uslijed uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, Europska središnja banka (ESB) je u ponedjeljak objavila da Sberbank d.d. "propada ili će vjerojatno propasti", a o toj ocjeni je obavijestila Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je donio odluku o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbank, taj moratorij je istekao sinoć u ponoć, a prije njegova isteka objavljena je odluka o pokretanju postupka sanacije nad Sberbank d.d.

googleZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina. 

LONDON, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, izvijestio je da je kupio njujoršku marketinšku agenciju Obviously koja se u promotivnim kampanjama oslanja na influencere. 

BERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.