03.03.2022 09:58
LONDON, 3. ožujka 2022. (Hina/dpa) - Novi električni automobili manje su pouzdani i vjerojatnije će razviti kvar nego benzinski i dizelski modeli, pokazuje novo britansko istraživanje.
Anketa britanske grupe za potrošače "Which?" pokazala je da je 31 posto vlasnika električnih automobila prijavilo problem sa svojim vozilom u prve četiri godine. To je u usporedbi s 19 posto za benzinske automobile i 29 posto za dizelske automobile. Neispravna električna vozila (EV) provela su u prosjeku pet dana van cesta u usporedbi sa samo tri i četiri dana za benzinske i dizelske automobile. Istraživanje baca sumnju na percepciju da su električna vozila pouzdanija od automobila koja koriste tradicionalno gorivo zbog manjeg broja pokretnih dijelova. Električna vozila općenito su skuplja od klasičnih modela zbog visoke cijene njihovih baterija. Najčešći kvarovi koje su prijavljivali vozači električnih modela bili su problemi sa softverom, a ne problemi s motorom ili baterijom.

Podaci Britanskog društva proizvođača i trgovaca vozilima pokazuju da je u prošloj godini svako šesto novoregistrirano vozilo u Britaniji bilo plug-in vozilo. "Znamo da vozači žele prijeći na ekološki prihvatljivije automobile, ali je od vitalnog značaja da dobiju kvalitetan proizvod," rekla je urednica kućnih proizvoda i usluga u "Which?" Lisa Barber. Ona je rekla da postoji "značajna prilika za proizvođače da poboljšaju proizvode i osiguraju vozačima pouzdan i održiviji automobil." Nastavila je: "Posebno s električnim vozilima, naše istraživanje pokazuje da premium cijena ne znači nužno pouzdano vozilo, pa bismo uvijek potaknuli vozače da istraže prije tako značajne kupnje kako bi vidjeli kojim automobilima i markama mogu vjerovati". Utvrđeno je da su najpouzdaniji automobili bez obzira na vrstu goriva potpuni hibridi, koji imaju bateriju koja se može puniti samo iz motora s izgaranjem. Više od 48.000 ljudi sudjelovalo je u istraživanju grupe za potrošače "Whitch?" i dalo podatke za gotovo 57.000 svojih vozila uključujući 2184 električna vozila.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.