03.03.2022 09:54
VARAŽDIN, 3. ožujka 2022. (Hina) -  Varteks je prodao pogon Lewisa u Novom Marofu međimurskoj tvrtki Solektra, izvijestili su iz Varteksa.
Iako u Varteksu ne navode iznos prodaje, Hina neslužbeno doznaje da se radi o 10,3 milijuna kuna, a da je službena procijenjena vrijednosti prije prodaje bila je nešto iznad osam milijuna kuna. Solektra - kupac pogona u Marofu, bavi se projektiranjem, izgradnjom i održavanjem sunčanih elektrana. Prema podacima za 2020. godinu, imala je godišnji prihod od 10,3 milijuna kuna. U prodanim prostorima proizvodnja je prekinuta prije više od desetljeća. Prodaja je dio plana monetizacije neaktivne imovine u cilju povećanja solventnost i očuvanja financijske stabilnosti Varteksa, kažu u varažinskoj tekstilnoj tvrtci. Ističu kako je postignuta kupoprodajna cijena u skladu s fer tržišnom vrijednosti nekretnine, a Varteks je novac od prodaje iskoristio za vraćanje dugoročnih kredita te za isplatu plaća.

Predsjednik uprave Varteksa Tomislav Babić izjavio je da je Varteks u ovoj godini fokusiran na očuvanje radnih mjesta i održavanje stabilnih novčanih tokova. "Nastavlja se restrukturiranje i optimizacija poslovnih procesa i prodaja neaktivne imovine, a paralelno smo posvećeni aktivnostima snaženja vlastitog modnog brenda", kaže Babić.

Predsjednica Radničkog vijeća Varteksa Božica Čiček Mutavdžić kaže da se Varteks bori za opstanak, ali vjeruje da tvrtka ima šanse. "Ova prodaja vrlo je važna jer će sredstva pomoći da se premosti trenutna situacija i da ustabilimo poslovanje. Točno je da se dio sredstava od prodaje iskoristio za isplati plaća radnika za siječanj. Drugi dio, kao što navodi i uprava, iskorišten je za isplatu dijela obveza prema dobavljačima odnosno prema bankama", rekla je Čiček Mutavdžić, podsjećajući da se radi o dugovima iz prijašnjeg razdoblja, također i obvezama iz predstečajne nagodbe. "Nadam se da ćemo zaista premostiti ovo teško razdoblje. Naime, pred nama je nova sezona. Imamo u pripremi sjajnu kolekciju. Varteks je zaista brand koji ima šanse i ima budućnost. Nažalost, na neke stvari ne možemo utjecati kao što je kriza uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu. Već sada se osjećaju posljedice i manja prodaja, jer ljudi trenutno misle na druge stvari", kaže Čiček Mutavdžić.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.