02.03.2022 09:36
ZAGREB, 1. ožujka 2022. (Hina) - Kreditne institucije u Hrvatskoj u 2021. godini poslovale su s dobiti od 5,6 milijardi kuna, što je za 108,8 posto više nego u godini ranije, objavila je u utorak Hrvatska narodna banka (HNB) nerevidirane privremene podatke. 
Oporavak bankarskog sektora, ističu iz HNB-a, osim u povećanju dobiti rezultirao je i povećanjem pokazatelja profitabilnosti. Tako je prinos na imovinu (ROA) porastao s 0,6 na 1,2 posto, a prinos na kapital (ROE) sa 4,4 na 8,7 posto. Učinci zadržavanja dobiti i ciljanih regulatornih prilagodbi vezanih uz pandemiju u 2021. godini i nadalje su vidljivi u vrlo visokim vrijednostima ključnih pokazatelja kapitaliziranosti bankovnog sustava, navode iz središnje banke. Sve kreditne institucije na kraju 2021. imale su stopu ukupnoga kapitala veću od minimuma od 8 posto, a stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava iznosila je 25,6 posto. Likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR) još uvijek je na visokoj razini te je na kraju prosinca 2021. godine LCR iznosio 202,5 posto.  Sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, napominju iz HNB-a.

Prema nerevidiranim privremenim podacima, ukupna imovina kreditnih institucija povećala se u odnosu na 2020. za 38,4 milijarde kuna ili za 8,3 posto, na 500,8 milijardi kuna, pri čemu je većina kreditnih institucija zabilježila rast imovine. U Hrvatskoj je krajem prošle godine poslovalo 20 banaka, koje su imale 18,2 tisuće zaposlenika.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.