01.03.2022 09:45
report
ZAGREB, 28. veljače 2022. (Hina) - Informatička grupa Span u 2021. ostvarila je 767,3 milijuna kuna poslovnih prihoda ili 26 posto više nego 2020. i neto dobit od 24 milijuna kuna ili 222 posto više, podaci su iz izvješća Spana na Zagrebačkoj burzi (ZSE). 
Za povećanje prihoda iz Spana, jedne od vodećih domaćih IT kompanija, ističu da je rezultat porasta prihoda u svim segmentima, a najveći su porast zabilježili u prihodima od upravljanja softverskom imovinom i licenciranjem. Rasli su im i prihodi u svim segmentima IT usluga s visokom dodanom vrijednošću, a najveći relativni rast ostvaren je u području profesionalnih usluga vezanih uz infrastrukturne usluge, cloud i sigurnosna rješenja. Većinu ukupnih prihoda ili 74 posto Span Grupa je ostvarila na inozemnim tržištima, od čega se najviše ili 21 posto ostvarilo u Ukrajini, gdje Span, kao rijetka domaća kompanija posluje, ima urede i zapošljava lokalne stručnjake. Na tržištu Slovenije ostvarili su 17 posto od prihoda na inozemnim tržištima, u Britaniji i SAD-u po 14 posto, dok je u Hrvatskoj ostvareno 26 posto prihoda. Za isti postotak kao i poslovni prihodi, za 26 posto u odnosu na 2020.

Iz Spana objašnjavaju visok rast neto dobiti od 222 posto, na 24 milijuna kuna povećanom EBITDA-om i boljim neto financijskim rezultatom zbog manje izloženosti valutnim rizicima te uvođenja strategije upravljanja financijskom imovinom u 2021.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.