25.02.2022 09:35
BONN, 24. veljače 2022. (Hina/dpa) - Deustche Telekom izvijestio je u srijedu o većoj dobiti i prihodima u 2021. godini zahvaljujući dobrim rezultatima američke podružnice.
Kompanija je prošlu godinu zaključila sa 7,7 posto većim prihodima, od 108,8 milijardi eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina (EBITDA AL) porasla je 6,6 posto, na 37,3 milijarde eura, zaostavši za nekih 700 milijuna eura za procjenom iz studenoga prošle godine. Prilagođena neto dobit uvećana je 2,6 posto, na 5,86 milijardi eura. U američkom poslovanju prihod je prošle godine poskočio 15,2 posto, na 80,8 milijardi dolara. U poslovanju u Europi zadržao se na razini prošle godine i iznosio je 11,4 milijarde dolara.   U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca neto prihod porastao je 4,7 posto, na 28,93 milijarde eura. Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina (EBITDA AL), zadržala se pak na razini posljednja tri mjeseca 2020. godine i iznosila je devet milijardi eura. Neto dobit smanjena je gotovo za tri četvrtine, na 471 milijun eura. Prilagođena za jednokratne stavke, pala je za četvrtinu, na 1,23 milijarde eura. U ovoj godini kompanija očekuje nešto manju prilagođenu EBITDA prije najamnina, od 36,5 milijardi eura, ukazujući na prodaju nizozemskog ogranka i promjene naknada za najam opreme u SAD-u.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.