24.02.2022 13:53
ZAGREB, 24. veljače 2022. (Hina) - Grupa Končar je u 2021. ostvarila neto dobit od 211,2 milijuna kuna, što je 65,6 posto više nego u godini ranije, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog u četvrtak.
"Godina u kojoj smo proslavili jubilarni, stoti rođendan završila je s dvoznamenkastim rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja. Rekordnim rastom prihoda te znatno većom ostvarenom dobiti u odnosu na 2020. godinu, ispunjeni su i premašeni zadani planovi", istaknuo je predsjednik Uprave Gordan Kolak u komentaru poslovnih rezultata. Poslovanje Grupe Končar, kako je kazao, je tijekom 2021. godine pokazalo veliku otpornost i stabilnost, što potvrđuju povijesno najbolji rezultati. Kontinuirano složeno makroekonomsko okruženje i dalje je pod utjecajem pandemije covid-19, što se prije svega odrazilo na poremećaje u lancima opskrbe te u rastu cijena ključnih sirovina i materijala, istaknuo je Kolak napominjući kako je pravovremeno poduzetim mjerama i aktivnostima znatno ublažen negativan utjecaj na poslovanje. "Jaka financijska pozicija, dobra ugovorenost, prilagodljivost kupcima i dobavljačima, poštivanje zadanih rokova isporuka i plaćanja obveza, omogućili su da godinu završimo s rastom novih narudžbi i u 2022. godini te nastavimo pozitivan trend poslovanja", rekao je.

Prema podacima iz izvješća, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi Grupe iznose 3,6 milijardi kuna i veći su za 540,7 milijuna kuna ili 17,5 posto u odnosu 2020. godinu. Rast bilježe i prihodi od prodaje proizvoda i usluga, za 17 posto, na 3,5 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je rast od 26 posto. U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio domaćeg tržišta iznosi 40,7 posto. Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 2,06 milijardi kuna i veći su za 11,5 posto. U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 59,3 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, 410,9 milijuna kuna ili 19,9 posto ukupnog izvoza. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 273,5 milijuna kuna ili 13,3 posto ukupnog izvoza, u Austriju 148,2 milijuna kuna ili 7,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza. Ukupni rashodi Grupe u prošloj su godini iznosili 3,4 milijarde kuna ili 14,2 posto više u odnosu na godinu prije. Društva Grupe Končar u 2021. su ugovorila novih poslova u iznosu od 4,2 milijarde kuna, što je rast od 13,5 posto prema godini prije. Od ukupnog iznosa ugovorenih poslova 1,66 milijardi kuna (39,2 posto ukupno ugovorenih poslova) ugovoreno je za domaće tržište, a 2,57 milijardi kuna  (60,8 posto ukupno ugovorenih poslova) odnosi se na ugovore u izvozu. "Izvrsni rezultati postignuti u 2021. godini dokaz su da i u izazovnim i nepredviđenim okolnostima Končar, što prije svega znači da njegovi zaposlenici posjeduju potrebna znanja, kompetencije, stručnost i kvalitetu. Ulaganjima u nove tehnologije, nove proizvodne procese i zaposlenike nastavljamo dalje graditi poslovanje i razvijati se na zadovoljstvo svih naših dionika", istaknuo je Kolak.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.