24.02.2022 13:48
ZAGREB, 24. veljače 2022. (Hina) - Fortenova grupa ne očekuje da će sadašnje i moguće nove sankcije Rusiji negativno utjecati na njezino svakodnevno poslovanje, budući da ruske banke u toj grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava.
"Vezano uz pitanje mogućeg utjecaja sadašnjih i potencijalnih novih sankcija koje Europa najavljuje u odnosima s Rusijom, Fortenova grupa ne očekuje njihov negativan utjecaj na svakodnevno poslovanje. Banke u ruskom vlasništvu u Fortenova grupi nemaju većinska upravljačka i vlasnička prava, ona su ispod 50 posto, a drugi najveći dioničar kompanije su domaći hrvatski vlasnici", ističe se u izjavi Fortenova grupe. Također navode kako "Fortenova grupa ima stabilnu kapitalnu strukturu, u kojoj financiranje predvode američki investitori HPS Investment Partners, te se ne očekuje utjecaj sankcija niti na redovno financiranje Fortenova grupe".

Naime, Fortenova grupa d.d. je nastala 1. travnja 2019. godine uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, a u vlasničkoj strukturi su i dvije ruske banke - Sberbank i VTB. Europska komisija će u četvrtak predstaviti paket sankcija koji će ciljati na strateške sektore ruskog gospodarstva nakon barbarskog napada na Ukrajinu i ciničnih argumenata kojima se to opravdava, izjavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.  

“Komisija će danas predstaviti paket masovnih i ciljanih sankcija” i predložiti čelnicima država članica koji se večeras sastaju da ih odobre, izjavila je von der Leyen. “Tim paketom ciljat ćemo na strateške sektore ruskog gospodarstva blokirajući im pristup ključnim tehnologijama i tržištima. Oslabit ćemo ekonomsku bazu Rusije i njezinu sposobnost modernizacije. Zamrznut ćemo rusku imovinu u EU i zaustaviti pristup ruskih banaka europskom financijskom tržištu. Ove su sankcije osmišljene tako da uzmu težak danak interesima Kremlja i njegovoj sposobnosti financiranja rata”, rekla je von der Leyen.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.