23.02.2022 09:50
report
STEINHAUSEN, 22. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Europska punionica američkog prehrambenog diva Coca-Cola HBC izvijestila je u utorak o skoku dobiti u 2021. godini, uz dobre rezultate u Rusiji, dodavši da se pripremila za moguće posljedice eskalacije krize u Ukrajini.

Iz Coca-Cola HBC-a poručuju da razmatraju mogućnost stvaranje zaliha sastojaka kako bi ograničili eventualne poremećaje u opskrbi u Rusiji, nakon što su zapadne zemlje zaprijetile novim sankcijama zbog ruskog priznanja dvije odmetnute ukrajinske regije. „Pripremili smo plan za sve scenarije, uključujući alternativne izvore nabave, kako bismo mogli reagirati na sve što se dogodi”, rekao je izvršni direktor Zoran Bogdanović. Izvukli smo pouku iz iskustva tijekom rusko-ukrajinskog sukoba 2014. godine i osigurat ćemo odgovarajuće razine zaliha na našim tržištima kako bismo izbjegli poremećaje, rekao je Bogdanović.

Coca-Cola HBC posluje u 29 europskih i afričkih zemalja, a najveća su joj tržišta Rusija i Nigerija. Kompanija je izvijestila da joj je dobit u 2021. nadmašila očekivanja, potaknuta većom potražnjom za energetskim i pićima s niskim razinama šećera i boljom posjećenošću restorana nakon ukidanja korona ograničenja. Usporediva operativna dobit skočila je gotovo 24 posto, na 831 milijun eura. Neto dobit uvećana je 32 posto, na 547,2 milijuna eura. Neto prihod od prodaje poskočio je 17 posto, na 7,17 milijardi eura. Obujam prodaje na tržištima u nastajanju poskočio je 18,6 posto, odražavajući skok u Rusiji. Još veći skok prodaje, za gotovo 30 posto, kompanija je zabilježila u Nigeriji. Na razvijenim tržištima porastao je 10 posto. Prihod Coca-Cole HBC na tržištima u nastajanju poskočio je prošle godine 19,3 posto, na 3,3 milijarde eura. Na razvijenim tržištima uvećan je 14 posto, na 2,48 milijardi eura.   

"Poslovanje se vrlo snažno oporavilo u 2021., sa svim ključnim pokazateljima iznad pretpandemijskih razina", istaknuo je Bogdanović, dodavši da se tvrtka suočava s inflatornim pritiscima. Tvrtka ima lokalne punionice za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi američki div, s udjelom u Coca-Cola HBC-u od otprilike 23 posto. Proizvođači bezalkoholnih pića upozoravaju da u ovoj godini očekuju manju dobit zbog skoka troškova rada, dostave i aluminijske ambalaže, što ih je natjeralo na povećanje cijena, navodi Reuters.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.