22.02.2022 12:32
MEUNCHEN, 22. veljače 2022. (Hina/dpa) - Prodaja nekretnina u Njemačkoj porasla je 2021. godini na rekordnu razinu, prema podacima Udruge agenata za nekretnine IVD,  a u središnjoj banci upozoravaju da su cijene u gradovima previsoke.
Prošle su godine kupci na stambene i poslovne nekretnine u Njemačkoj potrošili 353,2 milijarde eura, prema podacima IVD-a. Ukupni iznos izračunat je na temelju poreza na promet u trgovini nekretninama i ne pokazuje koliko ih je točno prodano, a najveći je otkada su u IVD-u počeli objavljivati podatke. U odnosu na 2020. veći je za 13,7 posto, što je njegov najveći skok u proteklih pet godina, priopćila je udruga u ponedjeljak. Njemačka središnja banka upozorila je pak na znakove koji upućuju na zaključak da su cijene stambenih zgrada i stanova u gradovima pretjerano visoke. "Prema trenutnim procjenama, cijene nekretnina u gradovima bile su u 2021. između 15 i 40 posto od cijene koju sugeriraju socio-demografske i gospodarske osnove", navela je banka u nedavnom izvješću.  Cijene nekretnina u Njemačkoj porasle su u prošloj godini 11,3 posto. Ekvivalentne brojke specijalizirane kompanije Bulwiengesa signaliziraju skromnije povećanje, za sedam posto, navodi dpa.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.