21.02.2022 12:20
LONDON, 18. veljače 2022. (Hina) - Američki div internetske maloprodaje Amazon objavio je da će prihvaćati kreditne kartice Vise na svim svojim stranicama nakon što su dvije kompanije riješile spor oko naknada za obradu plaćanja. 
Amazon je prošle godine zaprijetio da više neće prihvaćati plaćanje Visinim kreditnim karticama u Velikoj Britaniji zbog naknada koje kartičarska kuća naplaćuje za obradu plaćanja, podsjeća BBC. Kupci na Amazonovim platformama a u Singapuru i Australiji također su morali plaćati naknadu za plaćanje robe Visinom kreditnom karticom. Amazon i Visa izvijestili su u četvrtak da su riješili spor pa je Visina naknada u Singapuru i Australiji u četvrtak ukinuta dok je u Velikoj Britaniji zabrana korištenja Visinih kreditnih kartica odgođena do završetka pregovora. "Nedavno smo postigli globalni sporazum s Visom koji omogućuje svim kupcima da i dalje koriste svoje Visa kreditne kartice u našim trgovinama", priopćio je Amazon u četvrtak. Razmatrajući prošle godine mogućnost zabrane u Britaniji, Amazon je priopćio da su troškovi obrade plaćanja "prepreka" pružanju najboljih cijena kupcima.EU ograničava naknade izdavateljima kartica, ali Britanija više nije članica Unije, podsjeća BBC.

Visa je prošlog listopada počela naplaćivati naknadu od 1,5 posto vrijednosti transakcije za online plaćanja kreditnim karticama između Britanije i EU-a. Do tada naknada je iznosila 0,3 posto. Mastercard je također podigao naknade. Amazonova eventualna zabrana korištenja Visinih kartica ne obuhvaća debitne kartice, ali Visa i Mastercard podigli su i naknade za obradu plaćanja tom vrstom kartica, s 0,2 na 1,15 posto, prema podacima birtanskog ministarstva financija.

Britanski regulator analizirao je prošle godine naknade za kartična plaćanja i utvrdio da su „značajno porasle posljednjih mjeseci”. Trenutno razmatraju trebaju li nešto poduzeti kako bi riješili to pitanje, dodaje BBC.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.