18.02.2022 09:40
ZURICH, 17. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Švicarski prehrambeni div Nestle objavio je u četvrtak da i u ovoj godini namjerava neutralizirati veće troškove sirovina podizanjem cijena, što mu je pomoglo da poveća dobit i prihod u 2021.
„Možemo sa sigurnošću pretpostaviti da će naši troškovi sirovina u 2022. porasti snažnije nego u 2021., a to moramo iskazati i u našim cijenama”, rekao je izvršni direktor Mark Schneider, zaobišavši preciznu prognozu zbog „iznimno nestabilnog okruženja”. „Gotovo nijedan dio kompanije nije izuzet od većih troškova. Od nekih se možete osigurati, od nekih ne”, dodao je Schneider. Nestle je u četvrtom tromjesečju podigao cijene za 3,1 posto, a u trećem za 2,1 posto. U ovoj godini očekuju organski rast po stopi od oko pet posto, nakon neočekivano snažnih 7,2 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju i 7,5 posto u cijeloj godini. Rast je potaknula snažna potražnja za kavom, hranom za kućne ljubimce i zdravom hranom i ono što Schneider naziva pandemijskom „kućnom revolucijom".

„Taj će se rast donekle smanjiti kako se pandemija bude bližila kraju, ali dio će biti sačuvan", rekao je čelnik švicarske tvrtke. Nestleova neto dobit porasla je prošle godine 38,2 posto, na 16,9 milijardi švicarskih franaka (18,34 milijarde dolara). Ukupni prihod porastao je 3,3 posto, na 87,1 milijardi franaka, uz negativan utjecaj valutnih tečajeva od 1,3 posto. Schneider je dodao da je 2022. počela dobrim organskim rastom, ustvrdivši da je Nestle "u dobroj i čvrstoj poziciji" za održivi rast po stopi od pet do sedam posto.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.