18.02.2022 09:33
ZAGREB, 17. veljače 2022. (Hina) - DIV Grupa je u četvrtak izvijestila da su stupanjem na snagu protudampinške carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata koji su proizvedeni u Kini konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu te su najavili da će udvostručiti izvoz standardne vijčane robe na iznad 60 milijuna eura godišnje, a planiraju i daljnja ulaganja od 100 milijuna eura godišnje.
U priopćenju DIV Grupe se navodi kako je Europska komisija (EK) danas u svom glasniku objavila odluku o definitivnom uvođenju protudampinške carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata u zemlje Europske unije, a koji su proizvedeni u Kini.

"Nakon višegodišnjeg postupka istraživanja, analize u kojem je postupku kao jedan od najvećih proizvođača standardne vijčane robe aktivno kroz udrugu europskih proizvođača Europski institut za industrijske spojne elemente sudjelovala i DIV Grupa, EK je donijela uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5 posto kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV Grupa konačno dobili priliku za ravnopravnu tržišnu utakmicu", istaknuli su iz DIV Grupe. Podsjećaju i kako su ulaganjem u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna eura, koje su realizirali i otvorili još 2013., za vrijeme kada je na snazi bila slična uredba koja je povučena 2016. , omogućili tada zapošljavanje oko 500 zaposlenika u gradu Kninu. Nakon ukidanja te prve zaštitne carine zbog proceduralne greške, DIV Grupa je, kako objašnjavaju, kroz udrugu europskih proizvođača aktivno sudjelovala u pripremi vraćanja zaštitne carine te nastavka perioda rasta proizvodnje, zapošljavanja i izvoza u zemlje EU, što se pokazalo kao dugotrajan ali uspješan pothvat. "Nakon gotovo šest godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem smo unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred nama je konačno period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti nakon povrata tako velike investicije", istaknuli su iz DIV Grupe. Najavili su i kako je pred njima, imajući na umu njihove trenutne kapacitete i potrebe tržišta u zemljama EU, novo razdoblje u kojem će svoje planove moći realizirati s maksimalnim vrijednostima proizvodnog učinka, osiguravajući svojim kupcima unutar EU kontinuiranu konkurentu opskrbu standardnim spojnim elementima, čime će isti osim konkurente cijene imati i mogućnost znatno kraćih vremena isporuke odnosno dobave, izbjegavajući danas vrlo nestabilne, skupe i dugotrajne transportne rute i puteve. DIV grupa će, kako su naveli, svoje poslovanje obogatiti daljnjim ulaganjem u dodatne nove proizvodne kapacitete, već razrađene do visine od 50 milijuna eura te poglavito u maksimiziranju izlaznih veličina u postojećim resursima čime će biti u mogućnosti povećati uspješnost svog ukupnog poslovanja gradeći temelje daljnjeg rasta.

U DIV Grupi procjenjuju da će se njihov izvoz samo standardne vijčane robe u budućem razdoblju udvostručiti na više od 60 milijuna eura godišnje, s dugoročnim planom i daljnjim ulaganjima i iznad 100 milijuna eura godišnje, čime će i njihov kninski pogon znatno dobiti na značaju ne samo u Hrvatskim nego i u europskim i svjetskim okvirima.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.