17.02.2022 11:10
društvene mreže
AMSTERDAM, 16. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Nizozemska zaklada počela je okupljati potrošače spremne podnijeti kolektivnu tužbu protiv Applea i Googlea, tvrdeći da su ih visoke naknade za kupnju putem njihovih trgovina aplikacija stajale milijardu eura. 
Apple je u Nizozemskoj u više navrata bio na meti regulatora zbog poslovnog modela u trgovini aplikacija. U prosincu regulator za zaštitu potrošača naredio je kompaniji da programerima aplikacija za upoznavanje, pored vlastite, omogući i opcije plaćanja koje nude druge tvrtke. Programeri moraju nuditi aplikacije i naplaćivati kupnju putem njih isključivo u Appleovom AppStoreu i Google Playu, za "pretjerano visoku" naknadu od čak 30 posto, što poskupljuje i kupnju. Potrošači su zbog tako visokih naknada u proteklim godinama preplatili kupljenu robu i usluge za čak milijardu eura, tvrde u Zakladi za potraživanja prema trgovinama aplikacija. Tehnološke kompanije ne bi mogle naplaćivati tako visoke naknade kada bi u svoje trgovine bile prisiljene 'pripustiti' i konkurentske platforme i sustave plaćanja, naglašavaju.

Pozvali su zato kupce minimalno jedne aplikacije, proizvoda ili usluge u Appleovoj i Googleovoj trgovini koju nisu proizvela ta dva diva da sudjeluju u kolektivnoj tužbi. Inicijativu je pokrenuo poduzetnik i novinar Alexander Klöpping, suosnivač Blendlea, digitalne platforme koja korisnicima omogućuje kupnju pojedinačnih medijskih članaka. Platformu je prodao 2020. godine, ali ga je iskustvo u tom poslu potaknulo na pokretanje inicijative. "(Inicijativa) trenutno privlači ogromnu pozornost zato što svi osjećaju neravnotežu moći kada su u pitanju velike tehnološke tvrtke", rekao je Klöpping u utorak. Dodao je da se na poslovni model trgovina aplikacija najviše žale programeri, iako se troškovi u konačnici prenose na potrošače. Apple nije odgovorio na upit da komentira najavu kolektivne tužbe. Glasnogovornik Googleove matične kompanije Alphabet nije odmah želio komentirati, ali je rekao da je tvrtka smanjila naknade na Google Playu. Ako sudac prihvati tužbu, okružni sud u Amsterdamu razmotrit će je u travnju.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.