17.02.2022 11:09
MUENCHEN, 16. veljače 2022. (Hina/dpa) - Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi dobio je dozvolu za gradnju nove tvornice električnih automobila u Kini, objavila je u srijedu kompanija iz sastava Volkswagen grupe. 
Nakon što je pribavljena dozvola kineskih vlasti, u kratkom bi roku trebali započeti radovi na gradnji tvornice u gradu Changchunu, u sjevernoistočnoj kineskoj pokrajini Jilin, a očekuje se da će biti završeni do kraja 2024., navodi se u priopćenju tvrtke. Audi će u novoj tvornici, kojom će upravljati s kineskim partnerom FAW-om, proizvoditi oko 150.000 električnih automobila godišnje. U početnoj fazi planira proizvoditi tri modela automobila, za što će koristiti modularnu automobilsku platformu za električne automobile (PPE) koju razvija u suradnji s Porscheom.

"Počet ćemo sa SUV-om na električni pogon i e-limuzinom", najavio je Audi. Uz proizvodne pogone za komponente, lakirnicu i montažu automobila, tvornica će imati i vlastiti pogon za baterije, dodaje se u priopćenju. Direktor Audija Markus Duesmann rekao je da će nova tvornica imati "središnju ulogu u strategiji elektrifikacije Audijeva prepoznatljiva četiri isprepletena prstena u Kini". Prošle godine Audi je prodao 1,68 milijuna automobila, od čega 701 tisuću u Kini, što predstavlja pad od 3,6 posto u odnosu na 2020. godinu. Njemački proizvođač kašnjenja u lokalnoj automobilskoj proizvodnji pripisuje krizi poluvodiča i 'rupama' u umrežavanju automobila.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.