17.02.2022 11:02
ZAGREB, 17. veljače 2022. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečaj Selekcije MM, tvrtke Marija Mendeka - najpoznatijeg hrvatskog uvoznika luksuzne hrane i vrhunskih vina, pokrenut na njegov zahtjev zbog ''prijeteće nesposobnosti za plaćanje'' ali i blokade računa i utvrđenog duga od oko 219.000 kuna.
Mendek je u svojem prijedlogu naveo i popis imovine Selekcije MM u kojem su i zgrada MM-a u Ilici u zagrebačkoj Kustošiji, tri Citroenova dostavna vozila i 'MINI Cooper One', ali su i navedena potraživanja Selekcije MM prema gotovo 70 njegovih dužnika u iznosu od 1,77 milijuna kuna. Među njima su i tvrtke povezane s Mendekom, ali i tvrtke preko kojih se vode neki od vrhunskih hrvatskih restorana poput Baltazar restoran d.o.o., Barbieris restaurants d.o.o. te Esplanade Oleander d.o.o.. Zanimljivo je istaknuti i da u je u Mendekovu popisu dužnika navedeno i Ministarstvo financija od kojih potražuje nešto više od 48.000 kuna. 

Selekcija MM tvrtka je osnovana 2010. s 4,1 milijuna kuna temeljnog kapitala i sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici, a u sudskom registru se kao jedini osnivač i direktor navodi Mendek. Kao gost gastro i lifestyle rubrika hrvatskih rubrika, Mendek je često isticao kako je njegova priča s hranom krenula krajem osamdesetih u njemačkom Münchenu gdje je godinama radio u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice. ''Tamo sam se po prvi puta susreo s premium proizvodima poput kavijara, foie gras, steakova, janjećeg frenched racka i od tada sam beznadno zaljubljen u hranu. Tada nisam ni slutio u kojoj će mjeri ljubav prema hrani obilježiti moj život'', isticao je Mendek. Dodao je i kako je Selekciju MM pokrenuo po povratku u Hrvatsku, a sve s ciljem kako bi i u Hrvatskoj prenio sve ono što je naučio o visokoj gastronomiji te našem tržištu ponudio ''kvalitetne prehrambene namirnice iz cijelog svijeta'' te je postao jedan od najvećih uvoznika i distributera svjetski poznatih prehrambenih brendova, delikatesa i vrhunskih vina iz cijelog svijeta.

Mendek se pojavio na hrvatskoj ugostiteljskoj sceni prije nekih 25 godina. Prvi je u Hrvatsku uvozio vrhunska bordeaux vina, a njegova tvrtka Kult Dioniza, koja više ne postoji, svojedobno je držala najbolja klasična strana vina u Hrvatskoj, ističu na stranici Plava kamenica. Dodaju i kako je Mendekov vinski biznis doživio bankrot sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća. Nakon toga se prebacio na uvoz hrane, a prvi veliki klijent bila mu je zagrebačka Esplanada. Među ostalim Mendek, kako se navodi u medijima, uvozi francuske kamenice, pravi kavijar, japansku govedinu, sicilijanski gambero rosso i španjolsku plavorepu tunu.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.