16.02.2022 10:06
MOSKVA/LONDON, 15. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Švicarska tvrtka za trgovinu naftom Glencore prodat će udio u Russneftu, okončavši dva desetljeća ulaganja u trenutku napetih odnosa Rusije i Zapada zbog Ukrajine i prijetnje sankcijama Moskvi koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu. 
Glencore je prodaju pripremao godinama, a najavljena je u prosincu prošle godine. Danas su izvijestili da će je zaključiti u prvoj polovini ove godine, nakon što ishode regulatorna odobrenja. Najava prodaje udjela u ruskoj tvrtki vremenski se poklopila s najvećim napetostima u odnosima Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata, koje su potaknule zapadne tvrtke da smanje izloženost ruskoj imovini, primjećuje Reuters. Glencore nije naveo razlog prodaje, a nije otkrio ni kupca ni vrijednost transakcije.

Russneft proizvodi oko 130.000 barela nafte dnevno, a našao se u teškoj poziciji nakon što je Europska unija prošle godine kaznila njegovog bivšeg vlasnika Mihaila Gutserijeva zbog bliskih veza s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Sankcije su Russneftu otežale izvoz nafte pa je Glencore nekoliko mjeseci nije kupovao. Švicarska tvrtka pomogla je Gutserijevu da početkom 2000-ih izgradi Russneft u jednu od deset najvećih ruskih naftnih kompanija, financiravši njezino širenje u zamjenu za prava na izvoz nafte. Sporazum je Glencoreu, koji spada među tri vodeća trgovca naftom u svijetu, pomogao da na tržište plasira velike količine ruske nafte.

Glencore je ostao dioničar u Russneftu tijekom desetljeća turbulencija, uključujući Gutserijevljev gubitak kontrole nad kompanijom, bijeg iz Rusije u London 2007. godine i naknadni povratak u Rusiju i obnovu partnerstva s Kremljom. Ostali izazovi uključivali su milijarde dolara duga Russnefta prema ruskim državnim bankama i stečajeve drugih financijskih institucija koje je Gutserijev osnovao."Glencore je izabrao pravi trenutak za izlazak iz Russnefta jer su cijene nafte dobre dok je imovina prilično rizična", rekao je izvor iz trgovačke kompanije uključene u rusko tržište nafte. Izloženost Glencorea Rusiji smanjuje se paralelno nastojanjima nove garde u Russneftu na čelu s glavnim izvršnim direktorom Garyjem Nagleom i šefom naftnog odjela Alexom Sannom da reorganiziraju tvrtku nakon odlaska vodstva s tješnjim vezama s Moskvom. Glencoreov petogodišnji ugovor o opskrbi s vodećom ruskom naftnom tvrtkom Rosneft istekao je prošle godine, ali švicarska tvrtka i dalje kupuje njezinu naftu, redovno pobjeđujući na njezinim natječajima, napominje Reuters.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.