16.02.2022 10:01
ZAGREB, 15. veljače 2022. (Hina) - Ugovori koje tvrtka EVN Croatia Plin ima sa svojim kupcima vrijede i tu nema izmjena cijena plina, izvijestili su iz tvrtke EVN Croatia Plin u priopćenju o u utorak održanom webinaru pod nazivom "Cijene prirodnog plina u Hrvatskoj", kojem su nazočili opskrbljivači plina i krajnji korisnici - kupci plina. 
Taj su webinar organizirali Vanjskotrgovinska organizacija Austrijske gospodarske komore, Advantage Austria, zajedno s Energetskom akademijom (ENG-A) i EVN Croatia Plin. Kako se navodi u priopćenju, porast cijena na tržištu plina u cijeloj Europi ima snažan utjecaj na tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, a direktor tvrtke EVN Croatia Plin Vlado Mandić je istaknuo kako je nabavna cijena plina za neke korisnike u 2021. porasla čak 350 posto. "Važno je reći da je porastao udio cijene nabave energije plina, pa je tako na primjeru bolnice u Hrvatskoj udio cijene plina u javnoj nabavi u 2021. iznosio 63 posto, dok je udio cijene nabave plina kod istog poslovnog subjekta u 2022. iznosio 89 posto", navode iz EVN Croatia Plina. Mandić je naglasio kako je  EVN Croatia Plin svojim pristupom i pravovremenom reakcijom prošle godine u konačnici osigurao niže cijene plina za svoje korisnike. "Teško je prognozirati dugoročne cijene plina, ali zbog cjelogodišnjeg monitoringa cijena, u travnju i lipnju prošle godine uočen je kratkoročan, ali značajan rast cijena te smo odmah pokrenuli žurnu akciju i poziv kupcima na ugovaranje plina. Kupcima su ponuđene razne opcije opskrbe prema terminskim cijenama, tako da je do kraja ljeta 2021. većina kupaca ugovorila opskrbu", izjavio je Mandić te naglasio kako "ugovorene cijene vrijede sukladno ugovoru i nikakvih izmjena neće biti, što bi kad se govori o ugovorima, trebalo bi standard". Inače, kada je riječ o ugovorenim cijenama uglavnom se radi o poslovnim korisnicima koji imaju ugovore po tržišnim uvjetima. Iz EVN Croatia Plina smatraju kako su u trenutnoj situaciji, gdje se već dogodio drastičan rast cijena, "nužne mjere za 'ublažavanje šoka', kako od strane države, koje mogu samo djelomično pomoći, tako i sa strane svih dionika". Istaknuto je da se treba razmotriti mogućnost uvođenja i dodatnih tržišnih mehanizama za sprečavanje budućih energetskih kriza. "U budućnosti je važno da se, između ostalog, odrede razine strateških zaliha plina na skladištu te razmotri veća fleksibilnost u postupku javne nabave, te obavezno edukacija ljudi koji vode javnu nabavu, osobito u ime drugih institucija", istaknuo je Vlado Mandić, dodajući i kako je, uz sve mjere za reguliranje cijena plina, poželjna i diversifikacija dobavnih pravaca koje bi osigurala stabilnije cijene plina bez naglih i velikih oscilacija.

Što se tiče predviđanja cijena plina, organizatori su istaknuli da na cijene plina utječe niz faktora, ali predstavili su optimistične podatke vezano uz trenutne cijene trgovanja plina na burzama energenata. "Cijene po kojima se trenutno trguje s količinama plina za 2024. i 2025. su na razini prije krize, što bi značilo, ako se situacija ne promijeni, da bi u budućnosti krajnje cijene plina za korisnike ipak trebale 'normalizirati' i trebale biti niže od trenutnih", zaključuje se u priopćenju.

Inače, tvrtka EVN Croatia Plin opskrbljuje plinom oko 1.300 korisnika (kućanstava i poslovnih korisnika) na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a ima i koncesiju za područje Ličko-senjske županije (izgradnja plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plinske mreže). EVN Croatia je prisutna u Hrvatskoj od 2009. godine, a njen je vlasnik austrijska tvrtka EVN AG.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.