16.02.2022 10:10
STRATEGY
SANTA CLARA, 15. veljače 2022. (Hina/dpa/Reuters) - Američki tehnološki div Intel objavio je u utorak da će kupiti izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara, naznačivši da planira iskoristiti priliku koju otvara ogromna potražnja za poluvodičima.

Izraelska tvrtka proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosustave, a Intelu bi trebala pomoći da pokuša ugroziti dominantnu poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu. "Towerov portfelj specijalizirane tehnologije i geografski doseg... pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućit će nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog pružatelja kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta", rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger. Čipovi su pak u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa. Intel je u siječnju objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, koji bi mu trebao ponovo osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti ovisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo 50 godina i spada među njegove vodeće dobavljače.  Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju financirati gotovinom iz bilance, a transakciju su jednoglasno odobrili upravni odbori obje tvrtke. Očekuje se da će transakcija biti zaključena za otprilike godinu dana, nakon pribavljanja regulatornih dozvola i ispunjavanja uobičajenih uvjeta zaključivanja, uključujući zeleno svjetlo Towerovih dioničara.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.