11.02.2022 09:50
ZAGREB, 10. veljače 2022. (Hina) - Krajem siječnja ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi gotovo 240,5 tisuća građana, s glavnicom duga od 18,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i 15,2 tisuće poslovnih subjekata, s glavnicom duga od četiri milijarde kuna, objavila je u četvrtak Financijska agencija (Fina). 
Krajem siječnja su u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirana 240.474 potrošača, što je za 0,5 posto više nego u prosincu prošle godine, a 3,2 posto više nego u lanjskom siječnju. Ukupna glavnica njihova duga iznosila je 18,2 milijarde kuna, što je za 0,2 posto više u odnosu na prosinac 2021. godine, a 7,5 posto više u odnosu na siječanj prošle godine. Kada se glavnici od 18,2 milijarde kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,7 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem siječnja iznosio 24,9 milijardi kuna. Iz Fine su istaknuli da se najveći dio duga, u iznosu od 5,8 milijardi kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,7 milijardi kuna.

Poslovni subjekti - na mjesečnoj i godišnjoj razini pad broja blokiranih i iznosa duga

Krajem prvog mjeseca ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 15.219 poslovnih subjekata, što je 221 poslovni subjekt manje nego u prosincu lani, a 222 manje nego u siječnju 2021. godine. U postotku je broj blokiranih poslovnih subjekata smanjen za 1,4 posto i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Glavnica duga blokiranih poslovnih subjekata je krajem siječnja iznosila nešto više od četiri milijarde kuna, što je za 171,6 milijuna kuna ili 4,1 posto manje u odnosu na prosinac 2021. godine, a 926 milijuna kuna ili 18,7 posto manje u odnosu na lanjski siječanj. Kada se toj glavnici pribroje i kamate, koje su iznosile 1,1 milijardu kuna, ukupno su blokirani poslovni subjekti dugovali iznos od 5,1 milijardu kuna. Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnika), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe. Tako su krajem siječnja blokirani bili računi 7.097 pravnih osoba, s glavnicom duga od 2,8 milijardi kuna. Kada se toj glavnici doda i 662,8 milijuna kuna kamata, ukupno su blokirane pravne osobe dugovale 3,4 milijarde kuna. 

Blokirane račune krajem siječnja imale su i 8.122 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov ukupni dug iznosi gotovo 1,7 milijardi kuna, od čega se 1,3 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 396 milijuna na kamatu. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.