11.02.2022 09:55
LOS ANGELES, 10. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Medijski div Walt Disney povećao je broj pretplatnika na usluge video-streaminga i privukao velik broj posjetitelja u tematske parkove u SAD-u, što mu je donijelo snažan rast prihoda i dobiti u prvom poslovnom tromjesečju. 
Ukupni prihod porastao je u tromjesečnom razdoblju do početka siječnja 34 posto, na 21,82 milijarde dolara. Ne računajući stavke, Disney je zaradio 1,06 dolara po dionici, trostruko više nego u istom razdoblju godine ranije. Prihod tematskih parkova i zabave više je nego udvostručen, na 7,23 milijarde dolara, i u SAD-u je premašio pretpandemijsku razinu, iako kompanija napominje da će posjećenost u svijetu i u narednim tjednima biti pod pritiskom covida 19. Operativna dobit u tom dijelu poslovanja iznosila je 2,45 milijardi dolara, u odnosu na operativni gubitak od 119 milijuna dolara u istom razdoblju prije godinu dana.

Usluga streaminga Disney+ bilježila je na početku ove godine 129,8 milijuna pretplatnika, za 37 posto više nego u godini ranije, ali još uvijek ne donosi dobit. Kompanija očekuje da će u drugoj polovini ove godine biti snažniji nego u prvih šest mjeseci. Disney je uložio milijarde u kreiranje novih sadržaja kako bi zauzeo udio na tržištu video streaminga i osporio dominantnu poziciju Netflixa.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.