11.02.2022 09:55
CO2
KOPENHAGEN, 10. veljače 2022. (Hina/dpa) - Svaki stanovnik EU-a godišnje u prosjeku kupi gotovo 15 kilograma odjeće i tekstilne robe i ta je potrošnja po štetnom utjecaju na klimu i okoliš odmah iza hrane, stanovanja i mobilnosti, pokazali su podaci Europske agencije za okoliš (EEA).

Pandemijska kriza smanjila je prodaju tekstila u 2020. za devet posto, a odjeće za 17 posto, ali potrošnja se zadržala na visokoj razini, utvrdila je agencija u izvješću objavljenom u četvrtak. Za proizvodnju te robe potreban je 391 kilogram sirovina, devet kubičnih metara vode i 400 četvornih metara zemlje po stanovniku, uz ugljični otisak po stanovniku od oko 270 kilograma, izračunala je u četvrtak EEA. Agencija je utvrđenih 15 kilograma po stanovniku, podijelila na 6,1 kilogram odjeće, šest kilograma tekstila za kućanstvo, poput posteljine i tepiha, te 2,7 kilograma obuće. EEA nije izračunala potrošnju za svaku zemlju EU-a posebno, ali ona je uglavnom veća u bogatijim zemljama imaju veću potrošnju, rekao je stručnjak EEA-e Lars Mortensen. Rezultati predstavljaju procjene pa mogu varirati od istraživanja do istraživanja, ali godišnji je prosjek ostao relativno konstantan u proteklih 10 godina. Očekuje se da će podaci za 2021. biti slični onima za 2020., a ova bi godina trebala donijeti povećanje, rekao je Mortensen.

Budući da se ti proizvodi uglavnom proizvode u Aziji, većina resursa troši se u toj regiji na koju otpada i lavovski dio emisije štetnih plinova. Od 270 kilograma ugljičnog dioksida po stanovniku tek je nešto više od četvrtine proizvedeno u EU. Zemlje EU-a tekstil uglavnom uvoze iz Kine, Bangladeša i Turske, a izvoze ponajviše u Veliku Britaniju, Švicarsku i SAD. Europska komisija namjerava krajem ožujka predstaviti strategiju o održivom tekstilu i kružnom gospodarstvu, a prije objave pozvala je tekstilnu industriju da se okrene kružnim poslovnim modelima i usredotoči na trajni, bezvremenski dizajn kako bi se smanjio utjecaj na okoliš. Prema europskoj agenciji za okoliš, negativan utjecaj tekstilne industrije na klimu i okoliš može se smanjiti održavanjem vrijednosti tekstila, produljenjem njegovog životnog ciklusa i pojačanom upotrebom recikliranih materijala. To zahtijeva ne samo tehničke, društvene i ekonomske inovacije, već i promjene ponašanja potrošača i političku podršku, poručuju. Tekstilna industrija spada među najveće privredne grane u svijetu i prema procjenama Ujedinjenih naroda ostvaruje godišnji promet od 2.400 milijardi dolara i zapošljava više od 75 milijuna ljudi. U EU njezin je prihod u 2019. iznosio 162 milijarde eura, a zapošljavala je više od 1,5 milijuna radnika, prema EEA-i.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.