10.02.2022 11:48
JERUSALEM, 9. veljače 2022. (Hina/Reuters) - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva Pharmaceutical Industries izvijestila je u srijedu o padu prihoda u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog snažnog pada prodaje generičkih lijekova. 
Prihod najvećeg svjetskog proizvođača generičkih lijekova pao je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca osam posto, na 4,1 milijardu dolara. Dobit po dionici koja isključuje jednokratne stavke porasla je pak 13,2 posto, na 77 centi po dionici. U temeljnom poslovanju s generičkim lijekovima vlasnica Plive zabilježila je za četvrtinu manji prihod, od 905 milijuna dolara. Potporu rezultatima pružio je pak snažan, 49-postotni rast prodaje lijeka za migrenu Ajovyja u Sjevernoj Americi, na 53 milijuna dolara. Još je snažnije porastao prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austeda, za 52 posto, na 282 milijuna dolara. Prodaja Ajovyja u Europi više je nego udvostručena, na 29 milijuna dolara jer se lijek i dalje koristi u mnogim zemljama. Teva procjenjuje da će ove godine na prodaji Austeda u cijelom svijetu uprihoditi oko milijardu dolara, što bi bilo više za nekih 24 posto nego u 2021. Prihod od prodaje Ajovyja trebao bi poskočiti 28 posto, na 400 milijuna dolara. "Očekujemo nastavak rasta naših ključnih proizvoda Austedo i Ajovy, i daljnje poboljšanje našeg osnovnog poslovanja kroz lansiranje visokokvalitetnih generičkih lijekova diljem svijeta", rekao je izvršni direktor Kare Schultz.

Kompanija je ovoga tjedna postigla nagodbu s tužiteljima u sporu oko poticanja ovisnosti o opioidima u SAD-u, pristavši platiti 225 milijuna dolara kako bi ishodila povlačenje tužbi. "U našem je interesu da ostavimo te slučajeve iza sebe i da se i dalje fokusiramo na pacijente kojima svakodnevno pomažemo“, rekao je direktor izraelske tvrtke. Teva je za 2022. prognozirala prilagođenu dobit po dionici od 2,40 do 2,60 dolara, što bi značilo da bi se u najboljem slučaju trebala zadržati na prošlogodišnjoj razini. Prihod bi se trebao kretati u rasponu od 15,6 do 16,2 milijarde dolara, nakon 15,9 milijardi dolara u 2021.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.