08.02.2022 10:01
BROD
HAMBURG, 7. veljače 2022. (Hina/dpa) - Poremećaji u međunarodnom pomorskom prometu koče globalnu razmjenu roba i sirovina, upozorio je u ponedjeljak njemački institut za ekonomska istraživanja IfW. 
"Oko 11 posto robnih pošiljki diljem svijeta trenutačno je zapelo u prometnim čepovima”, navodi se u priopćenju Kielskog instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW). "U Crvenom moru, najvažnijem trgovinskom pravcu između Europe i Azije, trenutačno je oko 11 posto manje robe u prometu nego inače", dodaje se u izvješću. Svjetska trgovina istodobno snažno raste i, prema ekonomistima IfW-a, već je nadmašila pretpandemijsku razinu. Imajući to na umu, ekonomist IfW-a Vincent Stamer za trenutačna uska grla u globalnoj trgovini kaže da su "odraz iznimno brzog povećanja potražnje koju ponuda ne može pratiti". Zbog poremećaja u globalnim lancima opskrbe danak tako već mjesecima plaćaju potrošači i kompanije. Pandemija je poremetila rasporede brodara, dijelom i zbog privremenog zatvaranja luka. Tome valja dodati i da se najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, oporavilo od krize brže i snažnije nego njemačko, pa intenzitet razmjene i prijevoza tereta nije oslabio. Koronavirus se sada širi dosada neviđenom brzinom zbog vrlo prenosive varijante omikrona, koju u IfW-u ponajviše vide kao prijetnju Kini, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. No, to bi se moglo promijeniti. Naime, Stamer je izrazio zabrinutost da bi "kašnjenja u pretovaru kontejnera u Kini mogla utjecati i na europsku trgovinu".

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu za 17. travnja zakazao je ročište o prijedlogu za otvaranje stečaja Geothermal solutions, tvrtke poduzetnika Dragana Jurilja i Gorana Pavlovića, za koju je utvrđeno da je lani u studenome imala 1,19 milijuna kuna neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB, 17. ožujka 2023. (Hina) - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 12 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija oslabila treći mjesec zaredom, pokazuju drugi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u petak.

ZAGREB, 20. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja, počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih oko pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.