08.02.2022 09:50
FRANKFURT, 7. veljače 2022. (Hina/dpa) - Porsche se nada snažnom rastu prodaje i u 2022. godini, unatoč globalnim problemima s opskrbom čipovima, rekao je izvršni direktor njemačkog proizvođača sportskih automobila u intervjuu objavljenom u ponedjeljak.

U 2021. Porsche je prodao 301.915 automobila, povećavši isporuke za oko 11 posto. Uz jednako snažan rast, procjenjuje se da bi Porsche u ovoj godini mogao dosegnuti 335.000 vozila."Prema trenutnoj knjizi narudžbi, uvjeren sam da ćemo u 2022. ostvariti podjednako snažan rast prodaje kao i u 2021.", rekao je za specijalizirani tjednik Automobilwoche Detlev von Platen, Porscheovjdirektor prodaje. U grupi Volskwagen modeli s visokom maržom imaju prioritet pri raspodjeli čipova kako bi se zadržala visoka razina dobiti unatoč utjecaju oskudice poluvodiča na proizvodnju. Potporu prodaji pružit će i snažna potražnja za novim vozilima, a dugi rokovi isporuke podižu cijene, što ide na ruku proizvođačima automobila. Manjak poluvodiča opterećuje ipak proizvodnju pa je grupa prošle godine prodala 4,9 milijuna vozila brenda Volkswagen, oko osam posto manje nego u godini ranije kada je zbog lockdowna nakratko bila prisiljena i obustaviti proizvodnju. Prodaja Audija smanjena je 0,7 posto, uz isporučenih 1,68 milijuna automobila.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.