07.02.2022 12:15
SUPERMARKET
ZAGREB, 4. veljače 2022. (Hina) - Hrvatski proizvođači su u 2021. ostvarili više od 106 milijuna eura prometa kroz Spar prodajnu mrežu u Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, izvijestili su u petak iz tog trgovačkog lanca.

Ukupni promet hrvatskih proizvoda u trgovinama Spar, kako navode, rastao je tako i u prošloj godini, što je hrvatskim proizvođačima donijelo rast prihoda za šest milijuna eura u odnosu na 2020. godinu. Najveći porast izvoza u prošloj godini bilježi se u Austriji, gdje prva četiri izvoznika imaju čak 40 posto veći prihod u 2021. u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Podaci pokazuju i da su Talijani vjerni hrvatskim tartufima i bakalaru na bijelo, dok s druge strane Mađari vole naš sladoled i vodu. Slovenci su prošle godine otkrili suhomesnate proizvode Dobro koje plasira tvrtka Žito čiji je promet u 2021. duplo veći u odnosu na godinu prije. U priopćenju se navodi kako standardno veliki proizvođači poput Atlantica, Podravke, Cromarisa, Dukata i Vindije dominiraju listama top izvoznika, no od malih su značajnu razliku u odnosu na prethodnu godinu ostvarili hrvatski proizvođači balzama za usne Vimi, proizvođač suhomesnatih proizvoda Dobro te New Bakery, trenutno najveća europska tvornica baklava iz Donjeg Stupnika.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.