03.02.2022 10:59
BEČ, 2. veljače 2022. (Hina/Reuters) – Austrijska Raiffeisen Bank International preliminarno je u srijedu izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2021. zahvaljujući oporavku kreditiranja i naknadama i provizijama, poručivši i da ukrajinska kriza zasada ne utječe na njihovo poslovanje. 
Konsolidirana dobit grupe RBI porasla je u prošloj godini 70,4 posto, na 1,37 milijardi eura. Operativni prihod uvećan je 10 posto, na 5,57 milijardi eura. Kreditni plasmani klijentima porasli su 15 posto, na 100,8 milijardi eura, To se očitovalo i u 7-postotnom rastu prihoda od kamata, na 3,32 milijarde eura. Banka ističe i rekordni prihod od naknada i provizija, od 1,98 milijardi eura, veći za 18 posto u odnosu na 2020. godinu. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila j na kraju prošle godine 13,1 posto i manja je za pola postotnog boda nego na kraju 2020. Na poslovanje Raiffeisen Bank Internationala u Rusiji i Ukrajini za sada ne utječu napetosti između te dvije susjedne zemlje, koje su potaknule Zapad da Moskvi zaprijeti sankcijama u slučaju vojne intervencije, priopćila je banka u srijedu.

"Naše su banke u Rusiji i Ukrajini u dobrom stanju. Posluju normalno unatoč geopolitičkim napetostima", rekao je izvršni direktor Johann Strobl prilikom objave preliminarnih rezultata. Strobl je odbacio mogućnost povlačenja s ključnog ruskog tržišta, gdje izloženost banke iznosi 22,85 milijardi eura, uključujući i 11,6 milijardi u zajmovima klijentima, što je 11,5 posto ukupnog iznosa grupe. "Ne razmišljamo o takvim stvarima", rekao je Strobl. RBI vrlo pozorno prati razvoj događaja i već je u drugoj polovini prošle godine pripremio rezervacije za pokrivanje rizika, u skladu s konzervativnom politikom upravljanja rizicima, rekao je bančin izvršni direktor. "Izloženost zbog napetosti između Rusije i Ukrajine u granicama je koje osiguravaju otpornost grupe u svim mogućim scenarijima", naveo je zajmodavac u prezentaciji. Navode da je u Rusiji 81 posto njihovih zajmova izraženo u rubljima, a kreditiranje u stranoj valuti ograničeno je na zajmoprimce s deviznim prihodima. Vrijednost njihovih zajmova klijentima iznosi 11,6 milijardi eura, a u Ukrajini 2,2 milijarde eura. Napominju da su sankcije Rusiji ključan kratkoročni rizik, dodavši da bi se prelijevanje utjecaja na financijska i tržišta robe najviše osjetila u srednjoj i istočnoj Europi i da bi mogla gurnuti regiju prema stagflaciji, uz reprekusije na tržištima bankovnih usluga.

Najvažnije promjene u zakonodavstvuBERLIN, 28. ožujka 2023. (Hina) - Dan nakon općeg štrajka prometnog sektora u Njemačkoj stanje u prometu u utorak se normaliziralo, a sindikati i poslodavci ponovno pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

KOPRIVNICA, 28. ožujka 2023. (Hina) - Radovi na izgradnji novog Podravkinog logističko-distributivnog centra otvoreni su danas na prostoru pored proizvodnih pogona Podravke u Koprivnici.

ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Presuda kojom tvrtka Danka Končara mora platiti nakladniku portala Direktno ostatak iznosa ugovorenog za pisanje i objavu neoznačenih promo tekstova skrenula je pozornost na takav oblik prikrivenog oglašavanja koji medijska struka osuđuje i pripisuje srozavanju novinarskog profesionalizma.

SAN FRANCISCO, 27. ožujka 2023. (Hina/AFP) – Umjetnici ogorčeni umjetnom inteligencijom koja u sekundi kopira stilove na čiji su razvoj žrtvovali godine vode bitku na internetu i na sudu. 

HANOVER, 24. ožujka 2023. (Hina/Dpa) - Njemački turoperator TUI objavio je u petak da je pokrenuo program dokapitalizacije vrijedan 1,8 milijardi eura koji će mu olakšati povrat državne pomoći iz razdoblja pandemije covida 19.Tvrtka će ponuditi 328,91 milijun novih dionica, i to u omjeru od osam novih dionica za tri 'stare'.