03.02.2022 10:56
LUXEMBOURG, 2. veljače 2022. (Hina) - Godišnja inflacija u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu iznad pet posto, poduprta kontinuirano snažnim rastom cijene energenata, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata. 
Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je iznosila 5,1 posto, premašivši dosadašnji rekord iz prosinca 2021. za 0,1 postotni bod, izračunao je Eurostat.U siječnju 2021., na početku druge godine pandemije, iznosila je 0,9 posto. Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu porasle 0,3 posto, neznatno usporivši u odnosu na prosinac. Najveći doprinos povećanju stope inflacije pružili su i na početku 2020. energenti, sa skokom cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 28,6 posto, nakon gotovo 26-postotnog rasta u mjesecu ranije. Na mjesečnoj razini poskupili su čak šest posto. I rast cijena svježe hrane ubrzao je na godišnjoj razini, na 5,2 posto, sa 4,7 posto u prosincu. U odnosu na mjesec ranije skuplja je 1,7 posto. Cijene industrijskih proizvoda porasle su 2,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, usporivši u odnosu na gotovo 3-postotni rast u prethodnom mjesecu. U odnosu na prosinac ti su proizvodi pojeftinili pak za dva posto. Cijene usluga rasle su pak na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, po stopi od 2,4 posto. Na mjesečnoj su razini stagnirale.

Dvoznamenkasti rast u Litvi i Estoniji

U siječnju su samo Litva i Estonija bilježile dvoznamenkastu stopu godišnje inflacije, od 12,2 odnosno 11,7 posto. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i važan hrvatski trgovinski partner, godinu je započela s inflacijom od 5,1 posto. U prosincu iznosila je 5,7 posto, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u 2020., povezane s privremeno sniženim PDV-om. Gotovo istu godišnju inflaciju na početku godine bilježi i Irska, sa stopom od pet posto, pokazuju prve procjene. Blizu je i Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske, s godišnjom inflacijom od 5,3 posto. U skupini su i Cipar i Grčka, gdje su potrošačke cijene porasle za 5,2 odnosno 5,5 posto u odnosu na siječanj lani. Španjolsko gospodarstvo, četvrto najveće u eurozoni, bilježilo je godišnju inflaciju od 6,1 posto. Najskromniji rast cijena na godišnjoj razini bilježila je Francuska, drugo najveće gospodarstvo, od 3,3 posto. Slijede Portugal i Finska sa stopom inflacije od 3,4 posto. Eurostat nije raspolagao samo podacima za Sloveniju.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.