02.02.2022 10:23
BERLIN, 1. veljače 2022. (Hina) - Nijemci su i prošle godine smanjili potrošnju piva, čime se nastavio trend smanjenja proizvodnje i konzumacije piva u Njemačkoj koji traje već tridesetak godina, priopćeno je u utorak.
„Prošle godine njemačke pivovare proizvele su i prodale 8,5 milijardi litara piva, što je 2,2 posto manje nego 2020.". priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Ako se u obzir uzme domaće tržište prodaja piva je pala za 3,4 posto, na 7 milijardi litara. To je najmanje količina popijenog piva u Njemačkoj otkako su uvedene statistike. Potrošnja piva je od 1993., kada je reformiran zakon o oporezivanju piva, pala za 23,9 posto. Poseban pad prodaje bilježi se u lanjskom siječnju i veljači, kada su u Njemačkoj na snazi bile stroge mjere zatvaranja, a otkazan je i karneval koji tradicionalno doprinosi pojačanoj konzumaciji piva. Godine 2020. su pokladne svečanosti još bile održane zbog toga što su mjere zatvaranje krenula tek od ožujka. U obje pandemijske godine otkazane su i ostale velike manifestacije koje su povezane s potrošnjom piva poput čuvenog festivala piva Oktoberfesta.

Svjetla točka za pivare je porast izvoza za četiri posto. Od ovog trenda međutim profitiraju isključivo velike pivovare, koje su orijentirane na izvoz, dok su mali pogoni orijentirani na domaću potrošnju te opskrbu lokalnih ugostiteljskih objekata, koji su posebno pogođeni pandemijom. Tomu treba pridodati i porast cijene sastojaka poput hmelja i ječma. "Proizvodnja piva nikada nije bila toliko skupa kao danas", rekao je vlasnik pivovare Veltins Michael Huber. Nekoliko većih pivovara u Njemačkoj već je najavilo povećanje cijena piva. U Njemačkoj je, prema posljednjim podacima Udruge pivara za 2020., u pogonu bilo 1528 pivovara.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.