02.02.2022 10:24
Rimac
MUENCHEN, 1. veljače 2022. (Hina/dpa) - Svjetsko tržište električnih automobila snažno je poraslo u 2021. godini, ali europski proizvođači automobila zaostaju za kineskom i američkom konkurencijom, pokazalo je u utorak istraživanje konzultantske tvrtke PwC.

U svijetu je prošle godine registrirano 4,5 milijuna novih električnih automobila, dvostruko više nego u 2020, ali tržišni udio njemačkih proizvođača pao je u posljednjem tromjesečju sa 17 na 14 posto, pokazala je studija PwC-a. Azijski proizvođači uspješnije su se nosili s krizom u opskrbi poluvodičima od europskih i njemačkih, objasnio je u utorak stručnjak PwC-a za autoindustriju Felix Kuhnert. To pokazuju i podaci o prodaji, prema kojima su osam od 10 najpopularnijih modela u Kini i SAD-u proizvele azijske ili američke tvrtke. Nijedan europski model nije bio među 10 najpopularnijih u Kini. Europski brendovi čine tek trećinu električnih vozila koja se prodaju u Kini, Europi ili SAD-u. Podaci su važni jer će nadolazeći mjeseci donijeti bitne promjene u novim segmentima, istaknuo je Kuhnert. "Na važnim tržištima poput Kine europski proizvođači moraju se nadovezati na uspjeh motora s unutarnjim izgaranjem i sačuvati ili po potrebi povećati tržišni udio", naglasio je. Da bi im to pošlo za rukom, moraju moći isporučiti dovoljno automobila. "Povrat izgubljenog tržišnog udjela skupa je i izazovna zadaća", upozorio je Kuhnert.

Zemlje širom svijeta najavile su u međuvremenu da će početi postupno smanjivati subvencije za električna vozila. Kina će ih tako u ovoj godini smanjiti za 30 posto, Britanija ih je već smanjila, dok u SAD-u prijedlog o poreznim olakšicama za električna vozila još nema većinu u Kongresu. Unatoč tome, njihova se prodaja ne bi trebala smanjiti, procjenjuju u PwC-u. "Tržište električnih vozila s baterijama sve više raste vlastitim snagama", rekao je Joern Neuhausen, direktor PwC Strategyja. Glavni su pokretači tog rasta šira lepeza modela, niži troškovi i veća snaga, zahvaljujući tehničkom napretku. Jednu svijetlu točku predstavljalo bi  je povećanje proizvodnje baterijskih ćelija u Europi.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.